Recepten Vegan Food

Gevulde zoete aardappel met cashew-kaassaus

Het eerste recept van het jaar! En er gaan er nog veel volgen! Vandaag deel ik het recept voor deze gevulde zoete aardappels met homemade cashew-kaassaus en ik vertel meer over mijn blogplannen voor 2019.

Blogplannen voor 2019

Mijn eerste post van 2019! Ik had grootse plannen voor mijn blog dit jaar en in de eerste week van januari was ik super gemotiveerd en zat vol met ideeën. Maar toen werd ik ziek en overleed mijn opa. Ik dook elke dag na het werk gelijk m’n bed in en ik ging ongepland een weekendje naar Nederland voor de begrafenis. En daar ging mijn planning..

Maar alles is inmiddels weer oké. Ik voel me een stuk beter en heb meer tijd en zin om te bloggen. Ik ga dit jaar weer wat meer recepten posten. In september heb ik een workshop food styling & fotografie gevolgd bij Stefanie van FoodLove en dat was zo leuk dat ik me er meer in wil verdiepen. Door meer recepten te creëren, kan ik dat gelijk oefenen.

Ik ben 2019 ook wat gezonder begonnen, dus de meeste recepten zullen whole food plant based zijn. Dat betekent vegan en onbewerkt eten met weinig suiker, zout en olie. Maar ik heb ook nog een heel lekker recept voor vegan carrot cake klaarstaan die helemaal niet suikervrij, glutenvrij of olievrij is. Dat moet ook af en toe ook kunnen toch?

Cheesy sausje

Dit vegan cashew-kaassausje maak ik vaak bij allerlei Mexicaanse gerechten, maar je kunt het ook prima gebruiken voor vegan mac ‘n cheese of bij geroosterde groenten. De basis is cashewroom van Ecomil. Dit kun je kopen bij de biowinkel en ik heb altijd een paar pakjes in mijn voorraadkast staan. Zo handig om snel een sausje mee te maken! Je kunt natuurlijk ook zelfgemaakte cashewroom gebruiken, maar dan moet je wel ‘s ochtends al de cashewnoten laten weken. En zo ver plan ik meestal niet vooruit.

Gevulde zoete aardappels met homemade cashew-kaassaus, geroosterde kikkererwten en guacamole

Voor 2 personen

Ingrediënten voor de zoete aardappels en geroosterde kikkererwten

 • 2 grote zoete aardappels
 • 1 blik of potje (± 250g) kikkererwten, uitgelekt
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1 tl (gerookt) paprikapoeder
 • ½ tl chilipoeder
 • 1 tomaat
 • ⅓ komkommer
 • 5 radijsjes
 • ½ rode ui
 • klein blikje maïs
 • sap van een halve limoen
 • klein bosje koriander

Ingredienten voor de cashew-kaassaus

 • 200 ml cashewroom (ik gebruik deze van Ecomil, maar zelf maken kan ook)
 • 4 el edelgistvlokken
 • ½ tl (gerookt) paprikapoeder
 • ½ tl knoflookpoeder
 • ½ tl uienpoeder
 • ¼ tl kurkumapoeder
 • ¼ tl zeezout
 • snufje peper
 • sap van een halve citroen
 • ½ tl maizena, optioneel

Ingredienten voor de guacamole

 • 1 avocado
 • 2 teentjes knoflook, geperst of fijngehakt
 • sap van een halve limoen
 • snuf peper en zout

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 200°C.
 • Was de zoete aardappels en halveer ze in de lengte. Laat de schil eraan.
 • Leg de halve zoete aardappels op een bakplaat met bakpapier en zet ze in de oven voor 30 à 40 minuten (afhankelijk van de grootte van de zoete aardappels).
 • Mix de kikkererwten met de kruiden (komijn, paprika, chili) in een kom en verspreid ze over een bakplaat met bakpapier. Zet dit naast de zoete aardappels in de oven. De kikkererwten moeten ongeveer 20 minuten in de oven.
 • Terwijl de zoete aardappels en kikkererwten in de oven zitten, kun je de groenten (tomaat, komkommer, radijsjes, rode ui) snijden en de kaassaus en guacamole klaarmaken.
 • Zo maak je de cashew-kaassaus: warm de cashewroom op in een koekenpan samen met de edelgistvlokken, de kruiden (paprika, knoflook, ui, kurkuma, zout, peper) en het citroensap. Als het sausje te dun is, kun je het indikken met een beetje maizena. Zet de saus op een laag vuurtje tot je het gaat serveren. Roer af en toe door.
 • Zo maak je de guacamole: halveer de avocado, haal de pit eruit en schep het vruchtvlees in een kom. Mix met de knoflook, het citroensap en een snufje peper en zout.
 • Haal de zoete aardappels uit de oven, leg ze op een bord en serveer met de kikkererwten, groenten (tomaat, komkommer, radijsjes, rode ui, maïs), kaassaus, guacamole, koriander, limoensap en eventueel een extra schijfje limoen of citroen.

Mexicaans eten is sowieso altijd lekker, maar dit sausje maakt het echt af! Ga je dit recept ook maken? Deel dan de foto met mij op Instagram met de hashtag #mintgreenmind! Enjoy!

Lees ook:
Nachos met homemade salsa, kaassaus en guacamole
Vegan summer rolls
Zoete aardappelburgers met guacamole en mangosalsa

2 thoughts on “Gevulde zoete aardappel met cashew-kaassaus”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *