Vlaamse Vegan Vol-Au-Vent van Lisa
Recepten Vegan Food

Vlaamse Vegan Vol-Au-Vent van Lisa

Weer een nieuw gastrecept deze maand! Maar dit keer blijven we dichter bij huis. Vandaag deelt Lisa namelijk een Vlaamse klassieker: vol-au-vent, maar dan vegan!

Vegan Wereldrecepten

In deze rubriek laat ik elke maand een mede-vegan aan het woord om een recept te delen uit de keuken van het land waar hun roots liggen. Zo deelde I-Wen al een recept voor Taiwanese rou zhao en Sammie een recept voor Iraanse linzensoep. En deze maand is het de beurt aan Lisa uit België.

Ik ken Lisa al een tijdje via Instagram. En een paar weken geleden heb ik haar in real life ontmoet, tijdens een vegan food tour die zij organiseerde. Naast culinaire gids is ze blogger, kookboekenauteur en werkt ze in een restaurant. Hoe ze dat allemaal doet, lees je hieronder. En ze deelt een populair recept uit haar kookboek!

Vegan Food Tour Antwerpen

Foto: Lies Praet Fotografie

Hoi Lisa! Vertel eens iets over jezelf!

‘Hallo! Ik ben Lisa, 28 jaar en born and raised in de Vlaamse Kempen, maar ik woon al bijna 10 jaar in Antwerpen. Ik ging hier op kot voor mijn studies en daarna ben ik blijven plakken.

Ik ben mijn blog Nom Eat begonnen naast mijn bureaujob destijds. Het was echt mijn creatieve uitlaatklep. In het begin schreef ik over alles wat met duurzaamheid te maken had; veggie en vegan eten, duurzame kledij, minder afval produceren, etc. Door het bloggen vond ik mijn echte passie: koken, recepten uitwerken en fotograferen! Mijn focus ging toen dus meer daarop liggen.

In 2018 ben ik begonnen met het organiseren van Vegan Food Tours in Antwerpen. En eerder dit jaar, na twee lange lockdowns en 30 uur per week thuiswerken, besliste ik dat mijn vaste job niet meer voor mij was en waagde ik de grote sprong: ik nam ontslag bij mijn werkgever en nam na 4,5 jaar afscheid van mijn geweldige collega’s om me te kunnen focussen op dat wat ik het liefste doe.

Inmiddels organiseer ik heel wat verschillende food tours, werk ik in de keuken van een restaurant en ben ik freelance food writer. Helemaal in lijn met wat ik graag doe en de boodschap die ik wil uitdragen.’

Je hebt ook een vegan kookboek geschreven. Hoe kwam je op dat idee?

‘Mijn zus Eva en ik wilden al lang samen een creatief project doen. Zij is grafisch vormgever en ik ben gek op koken, dus een kookboek was de droom, maar ik wist nooit goed een invalshoek.

Tot ik een oud receptendoosje van mijn grootmoeder kreeg. Toen wist ik: ik ga traditionele recepten veganizen! Er was nog geen gelijkaardig boek op de markt en ik vond dat dit nog miste in het vegan kookboekenrek. Dus zo ontstond Vegan Klassiekers.’

Lisa met haar kookboek Vegan Klassiekers

Wat voor recepten staan er in het boek?

‘Het boek bevat Vlaamse en Franse klassiekers, maar ook klassiekers van over de hele wereld die in Vlaanderen ook klassiekers zijn geworden, maar een beetje hun eigen leven zijn gaan leiden. Het zijn dus zeker niet de authentieke recepten, maar de Vlaamse variant die ik heb geveganized. Denk aan spaghetti bolgonese, ossobuco, chicken tikka masala, fish ‘n’ chips, nasi goreng, etc.

Ik merkte dat veel mensen die het boek kochten vaak al overtuigd werden door één gerecht: “Oh, dat wil ik al zo lang nog eens eten. Ik ben heel blij dat er nu een vegan versie van is!”’

Voor welke doelgroep hebben jullie het kookboek gemaakt?

‘Met Vegan Klassiekers wil ik vooral bewijzen dat je de gezelligheid van het Bourgondisch eten en de nostalgie niet moet missen als je (vaker) plantaardig wil eten.

Mijn doelgroep is dus tweeledig: enerzijds vegans die ik hun nostalgie van vroeger terug wil bezorgen. Eten is cultureel gebonden en brengt mensen samen. Gerechten kunnen echt nostalgie oproepen en dat vind ik zo’n mooi gevoel. Anderzijds wilde ik mensen helpen die wel overtuigd zijn dat ze vaker plantaardig willen eten, maar het moeilijk vinden omdat ze de traditionele keuken zo lekker vinden.’

Food Tour in Antwerpen door Lisa

Foto: Lies Praet Fotografie

Kun je wat meer vertellen over de food tours?

‘De Vegan Food Tours zijn culinaire wandelingen in Antwerpen. Ik gids een kleine groep deelnemers langs 5 à 7 verschillende vegan(-friendly) plekken waar ze overal iets te eten krijgen. Samen vormt dat een heerlijke maaltijd met veel verschillende smaken en kleuren. Een gangendiner met verschillende keukens als het ware.

De Food Tours zijn voor iedereen die graag lekker eet en nieuwe dingen ontdekt. De meeste mensen die meegaan op Tour zijn niet volledig vegan, maar wel heel open-minded en geïnteresseerd. Na de Tour is iedereen altijd positief geïnspireerd om meer te ontdekken en dat is echt mijn doel.

Het is een superleuke activiteit: je kan alleen aansluiten of in groep of zelfs een privétour organiseren. Het leuke is dat de groepen altijd bestaan uit like-minded mensen, waardoor er altijd heel fijne gesprekken ontstaan.’

Hoeveel verschillende food tours zijn er?

‘In mijn vaste aanbod zit een Classic Brunch Tour, waarbij alle brunch klassiekers (maar dan vegan) aan bod komen. Denk aan koffiekoeken, thee, koffie, eitjes, kaas, mocktails.. En daarnaast een Asian Streetfood Tour, die vooral focust op verschillende Aziatische keukens en culturele uitwisseling.

Verder organiseer ik nog speciale edities zoals in zomer 2021 de Travel Tours en rond kerst is er altijd een extra gezellige Christmas Special.’

Ben je van plan om de tours ook in andere steden te organiseren?

‘Voorlopig organiseer ik ze enkel in Antwerpen, omdat ik die stad heel goed ken. Maar misschien komt er ooit een speciale editie in een andere stad!’

Je hebt dus een kookboek geschreven, je runt een blog, je organiseert food tours en je werkt bij een restaurant. Hoe combineer je dat allemaal?

‘Ik werk 2 dagen per week in het restaurant, 1 à 2 dagen per week gids ik een Food Tour (daar gaat ook nog veel voorbereiding aan vooraf) en 1 à 2 dagen per week ben ik freelance food writer en ontwikkel ik recepten en onderhoud ik social media. Daarnaast moet ik natuurlijk ook mijn 2 eigen social media kanalen onderhouden: @nom.eat en @veganfoodtourantwerp.

Momenteel is het dus best veel, maar ik ben wel elke dag bezig met mijn passie en dat vind ik geweldig. Ik vind de afwisseling juist heel fijn. Ik heb nu echt het gevoel dat wat ik doe helemaal juist is voor mij op dit moment.’

Hoe ziet jouw ideale job eruit in de toekomst?

‘Ik denk dat die afwisseling voor mij wel een vereiste is in de toekomst. Het zorgt voor veel drukte en soms ook wel wat chaos, maar daar ben ik veel meer fan van dan elke dag hetzelfde doen. Da’s niet voor mij weggelegd.’

Welke doelen heb je nog?

‘Ik wil graag een uitgeverij vinden voor een tweede druk van ons kookboek. De eerste druk publiceerden we volledig zelf en ook de distributie namen we op ons. Het was heel succesvol, waarvoor we heel dankbaar zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat met de kennis en contacten die een uitgeverij heeft, het boek nog veel meer groeipotentieel heeft.

Een tweede kookboek zit ook wel ergens in mijn hoofd. Ik vond het super leuk om het boek te maken, dus ik zie een tweede boek zeker zitten. Dat komt vooral door de honderden enthousiaste reacties die ik kreeg van iedereen die ons boek heeft gekocht. Dat heeft me echt ontzettend blij gemaakt en veel zelfvertrouwen gegeven. Ik had nooit durven dromen dat het zo’n succes zou worden, want dat weet je natuurlijk niet op voorhand.

Wat ook nog ergens in mijn achterhoofd zit is dat ik graag een online kookcursus zou willen organiseren. Alle tips en good practices die ik heb geleerd in de afgelopen jaren (bij het maken van het boek en door mijn job in de keuken) wil ik graag doorgeven aan anderen.’

Vlaamse Vegan Vol-Au-Vent van Lisa

Welk recept wil je graag delen en waarom?

‘Ik koos voor de vegan vol-au-vent uit Vegan Klassiekers. Dat is eigenlijk iets dat ik als kind niet heel veel heb gegeten, maar toen ik recepten ontwikkelde voor ons kookboek was dit er natuurlijk eentje dat zeker niet kon ontbreken.

Ik maakte het de eerste keer op een kerstfeestje met vriendinnen en het was meteen een schot in de roos. Iedereen zei ‘dat smaakt echt naar vroeger’, dus ik wist dat dit is een blijver was.

Na publicatie van ons kookboek kreeg ik ook heel veel lovende reacties over dit recept, omdat het zo hard lijkt op het origineel. Daarom kies ik ook dit recept om te delen in deze rubriek.’

Voor welke gelegenheden maak je dit?

‘Vol-au-vent is zo’n typisch gerecht dat vooral kinderen heerlijk vinden en het wordt regelmatig geserveerd op verjaardagsfeestjes voor kinderen. Verder is het ook een gerecht dat tijdens de feestdagen populair is.’

Hoe heb je het traditionele vol-au-vent recept geveganized?

‘Vol-au-vent wordt normaal gemaakt van een roux met boter en kippenbouillon en bevat kip en gehaktballetjes, dus dat heb ik allemaal vervangen door plantaardige varianten.

Het geheim voor de goede smaak van dit gerecht zijn de filetstukjes van Garden Gourmet (omdat ze zowel qua textuur als smaak ideaal zijn) en de paddenstoelbouillon die zorgt voor een diepe umamismaak.’

Vlaamse Vegan Vol-Au-Vent van Lisa

Vegan Vol-Au-Vent uit Vegan Klassiekers

Voor 4 personen

Ingrediënten:

 • 3 el vegan boter of margarine
 • 380g vegan kipstukjes (bij voorkeur filetstukjes van Garden Gourmet)
 • 1 el kipkruiden
 • 1 ui, fijngesneden
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 375g champignons, in vieren gesneden
 • 2 wortels, in kleine blokjes
 • 4 el witte bloem
 • 1 paddenstoelenbouillonblokje (of groentebouillon)
 • 150ml plantaardige room (voorkeur voor soja of haver, geen kokos!)
 • ½ el citroensap
 • ½ tl gemalen nootmuskaat
 • zout en zwarte peper
 • 4 vegan bladerdeegpasteitjes of koninginnenhapjes (bijv. die van Colruyt of zelf maken van bladerdeeg)

Bereiding:

 • Bak de bladerdeegpasteitjes af in de oven zoals aangegeven op de verpakking.
 • Smelt in een pan ½ el plantaardige boter. Bak de vegan kipstukjes samen met de kipkruiden tot ze goudbruin zijn. Zet opzij.
 • Smelt in een andere pan ook ½ el plantaardige boter. Voeg de ui en knoflook toe. Stoof op matig vuur tot de ui glazig is. Voeg de champignons toe en laat ze bakken tot ze goudbruin zijn. Kruid af met wat zout en zwarte peper. Zet opzij.
 • Maak in een grote kookpot de roux. Smelt daarvoor 2 el plantaardige boter op matig vuur. Voeg de bloem toe en roer met een garde de gesmolten boter en bloem onder elkaar. Laat ongeveer 5 minuten pruttelen tot je een koekjesgeur ruikt. Blijf ondertussen roeren.
 • Verhit 500ml water en verbrokkel het bouillonblokje erin. Verhoog het vuur van de pot met roux en voeg beetje bij beetje de bouillon toe. Blijf goed roeren en breng het geheel aan de kook. Laat pruttelen en blijf roeren tot je een ingedikte saus hebt en alle bouillon toegevoegd is.
 • Voeg de sojaroom, het citroensap en de nootmuskaat toe. Kruid af met peper en zout en roer goed door elkaar. Voeg nu ook de wortelstukjes toe en laat ze 5 minuten mee pruttelen op matig vuur.
 • Doe de kipstukjes en champignons met ui en knoflook in de kookpot. Laat het 15 minuten zachtjes koken tot je een mooi geheel hebt en de wortelen gaar zijn.
 • Serveer de vol-au-vent met de pasteitjes, een frisse salade en frietjes of aardappelkroketjes.

Notes:

 • Warm dit gerecht niet opnieuw op. De binding van de saus gaat dan verloren. Eet ‘m lekker vers!

Ga jij dit recept ook maken? Maak er dan een foto van en tag @mint.green.mind en @nom.eat op Instagram! We vinden het heel leuk om jullie creaties te zien!

Lees ook:
Indiase Aloo Paratha van Amit
Indische Tahoe Boemboe Bali van Simone
Iraakse Bagela Bel Dehen van Meda

Dit is een recept uit Vegan Klassiekers. De foodfoto’s zijn door mij gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *