Vegan chocotoetje met amaretto
Recepten Vegan Food

Vegan chocodessert met amaretto

Dit is één van mijn favoriete desserts! Omdat het heel lekker is natuurlijk, maar ook omdat het echt super simpel is om te maken!

Vegan chocotoetje met amaretto

Vegan chocomousse

Dit dessert maak ik heel vaak! Het is super makkelijk, heel snel klaar en je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig. Het geheime ingrediënt is zijdentofu!

Ik noem dit toetje zelf altijd chocolademousse, maar eigenlijk is het minder luchtig dan hoe je classic chocomousse gewend bent. Het is iets romiger en rijker van smaak.

Als je echt een luchtige vegan chocomousse wilt maken, kun je aquafaba (het vocht uit een blik kikkererwten) gebruiken. Maar ik vind de smaak van deze versie met zijdentofu veeeel beter. Dan maar iets minder luchtig.

Jamie’s recipe

Het originele recept is van Jamie Oliver. Hij maakt het met rum, limoen en chilivlokken. Ook echt heerlijk, maar dat recept had ik al zo vaak gemaakt, dat het eens tijd werd om er mijn eigen twist aan te geven. En aangezien amaretto mijn favoriete sterke drank is, ging ik voor een versie met amaretto en amandel.

Fun fact: In 2019 heb ik meegedaan aan een fotowedstrijd op Instagram waarbij je een lunch met Jamie Oliver kon winnen. En ik heb gewonnen! Met het chocodessert van Jamie!

Vegan chocodessert met amaretto

Mijn inzending voor de fotowedstrijd en het bewijs dat ik Jamie echt heb ontmoet!

Vegan chocodessert met amandel en amaretto

Voor 4 personen

Ingrediënten:

 • 150g pure chocola (+ extra om te serveren)
 • 400g zijdentofu
 • 75 ml maple syrup
 • 1 tl vanille-extract
 • 2 el amaretto
 • snuf zeezout
 • klein handje amandelen, grof gehakt

Bereiding:

 • Breek de chocolade in kleinere stukken en doe ze in een glazen kom. Smelt de chocola au bain-marie of in de magnetron.
 • Doe de zijdentofu, maple syrup, vanille-extract, amaretto en zout in een blender of food processor  en blend tot een gladde mix. Voeg dan ook de chocolade toe en mix nog eens goed.
 • Verdeel de chocolademix over 4 kleine kommetjes of potjes en zet ze een halfuurtje in de koelkast.
 • Rooster vlak voor het serveren de gehakte amandelen even in een droge koekenpan.
 • Haal de chocodessertjes uit de koelkast en serveer met de geroosterde amandelen en eventueel wat grof gehakte chocolade.

Notes:

 • Liever zonder alcohol? Vervang de amaretto dan door 1 tl amandelextract.
 • Dit toetje is ideaal om een dag van tevoren te maken. Je kunt het namelijk tot 3 dagen bewaren in de koelkast.

Ga je dit recept ook maken? Maak er dan een foto van en tag me op Instagram! Ik vind het heel leuk om jullie creaties te zien!

Lees ook:
Vegan carrotcake
Vegan rabarber & aarbeien crumble
Smoothiebowl met heel veel toppings

2 thoughts on “Vegan chocodessert met amaretto”

 1. Wat een ontzettend leuke foto met Jamie, tof dat je die wedstrijd toen gewonnen hebt! Ik drink geen alcohol, dus ik ga dit recept eens met amandelextract proberen. Mocht ik dat niet kunnen vinden, dan werkt vanille extract vast ook goed. 😉

  1. Dankjewel Lauri! Ja, dat was echt heel tof! Ik denk dat je amandelextract of amandelaroma wel bij de AH of Jumbo kunt kopen. Er zit al 1 tl vanille-extract in het recept, dus als je daar extra van wilt toevoegen zou ik beginnen met een half theelepeltje en eerst even proeven. Laat het me zeker weten als je het hebt gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *