Taiwanese Vegan Rou Zhao van I-Wen
Recepten Vegan Food

Taiwanese Vegan Rou Zhao van I-Wen

Vandaag zet ik de Taiwanese keuken in de spotlight! En dat doe ik niet alleen, maar samen met I-Wen. Ze vertelt alles over de keuken waar zij mee is opgegroeid en deelt het recept voor één van haar favoriete gerechten: vegan rou zhao.

Ik ken I-Wen al een paar jaar. Ze was eigenaar van de Loving Hut in Leuven, waar ik vaste klant was. Ik ging er vaak na het werk nog wat eten terwijl ik op de bus wachtte. Ze komt ook vaak boodschappen doen in de biowinkel waar ik werk, dus we zien elkaar regelmatig.

Inmiddels is ze een nieuwe zaak begonnen in Brussel samen met haar zusje. Hieronder vertelt ze daar meer over en deelt ze haar recept voor Taiwanese rou zhao, maar dan vegan.

Taiwanese Vegan Rou Zhao van I-Wen

Hoi I-Wen! Vertel eens iets over jezelf!

‘Hoi, ik ben I-Wen, 36 jaar en ik woon in Leuven. Op mijn vijfde werd ik vegetariër en ik ben sinds 2009 veganist. Ik run samen met mijn zusje Liu Lin in Brussel, een Taiwan inspired street food bar.’

Ga je vaak op reis naar Taiwan? Heb je er ook ooit gewoond of heb je altijd in België gewoond?

‘Ik ben geboren en getogen in Leuven en woon er nu nog steeds samen met mijn vriend en zoontje. Als ik kon, zou ik elk jaar naar Taiwan gaan. Het is een paradijs voor vegetariërs en vegans! Ik ga daar dus vooral heen om te boeffen, haha!

Toen ik studeerde aan de KU Leuven ben ik een jaar op uitwisseling geweest in Taipei en ik heb daar ook mijn thesis geschreven. Dat is zeker één van mijn mooiste jaren en ervaringen geweest!’

Hoe vegan-friendly is de Taiwanese keuken?

‘De Taiwanese keuken is heel vegan-friendly dankzij het boeddhisme. In Taiwan zijn boeddhisten puur vegetarisch, wat vegan betekent, alleen wordt het niet zo genoemd. Als je in Taiwan zegt dat je puur vegetarisch bent, krijg je gegarandeerd een vegan maaltijd voorgeschoteld. Iedereen weet wat het is en dat maakt het volgens mij het meest vegan-friendly land ter wereld. Het wordt ook overal heel goed aangeduid.’

Welke kruiden worden het meest gebruikt in de Taiwanese keuken? Kun je die makkelijk vinden in België?

‘Er is niet echt één ingrediënt of kruid dat de Taiwanese keuken typeert, maar sojasaus, steranijs en suiker is een combinatie die denk ik uniek is in de Taiwanese keuken. Vergeleken met de Chinese keuken is die van Taiwan eerder zoet.

Je kunt tegenwoordig heel veel ingrediënten in Aziatische winkels vinden, maar er zijn natuurijk altijd specifieke dingen die je in het land van herkomst het beste kan eten. Een uniek gerecht waar veel toeristen het moeilijk mee hebben is stinky tofu. Dat is tofu die ze laten fermenteren of zelfs ‘beschimmelen’ en dan klaar maken. Ik vind het zalig, maar mijn vriend, zus en schoonbroer durven het door de stank niet eens te proeven. Ze weten niet wat ze missen!’

Taiwanese Vegan Rou Zhao van I-Wen

Wie heeft je deze rou zhao leren koken? Welke aanpassingen heb je moeten doen om het vegan te maken?

‘Rou zhao wordt normaal gemaakt met varkensgehakt, dus ik heb sojagehakt gebruikt om het vegan te maken. Ik gebruik altijd het veggie gehakt van het merk Boni (te koop bij Colruyt), omdat ik die het beste vind qua textuur en smaak.

Ik herinner me de geur van dit gerecht heel goed. Je ruikt het in Taiwan overal op straat! Mijn mama is diegene die mij dit heeft leren maken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf heel weinig Taiwanees kook, maar eerder een mix van Westers met Oosterse accenten. Maar als ik bij mijn moeder eet, ruikt het altijd naar Taiwan!’

Hoe ben je begonnen bij Loving Hut? En hoe is Liu Lin ontstaan?

‘Ik heb Toegepaste Economische Wetenschappen gestudeerd, maar na 4 jaar full time werken in the corporate world was ik er klaar mee. Ik wilde iets “nuttigs” doen in het leven dat ook economisch haalbaar was en waar ik volledig achter stond. Dat was niet zo makkelijk..

Toen hoorde ik van vrienden in Taiwan dat er een beginnende vegan restaurantketen was die als doel had om vegan eten zo laagdrempelig mogelijk te maken om het grote publiek te kunnen bereiken. Daar kon ik me goed in vinden en zo is Loving Hut Leuven ontstaan.

Ik heb alles geïnvesteerd wat ik op zak had. Het was een risico, maar veganisme is de toekomst voor de planeet en erin investeren kan alleen maar win-win zijn. Ik ben begonnen met als ideaal de wereld samen met soortgenoten vegan te maken. We zijn goed bezig, maar het zal nog wel even duren.. We moeten blijven geloven dat het op een dag wel zo zal zijn. Het moet. Voor de volgende generatie. Ooit komt er een dag dat er geen andere keuze meer zal zijn dan plantaardig te eten. En wie weet komt die dag vroeger dan we denken.

Na 10 jaar heb ik ervoor gekozen om te stoppen met Loving Hut en samen met mijn zusje Liu Lin te beginnen. Loving Hut runnen was geweldig, maar het begon zwaar te wegen in combinatie met een gezin. Loving Hut runde ik alleen en nu doe ik het samen met m’n zusje. In Liu Lin zit onze geografische roots, maar het veganisme, dat is pas onze echte root. Dat is wat ons echt bindt en waar we elke dag opnieuw 200% voor kunnen gaan.’

Taiwanese Vegan Rou Zhao van I-Wen

Vegan Rou Zhao

Voor 2 personen

Ingrediënten:

 • arachide-, mais,- of zonnebloemolie
 • 5 gedroogde shiitakes
 • 1 sjalot
 • 3 lente-uitjes (pijpajuintjes)
 • 4 sneetjes gember
 • 2 steranijsvruchten
 • 1 pakje (175g) vegan gehakt (I-Wen raadt die van het merk Boni aan)
 • ½ tl Chinese vijfkruidenmix
 • 2 tl donkere sojasaus
 • 1 tl lichte sojasaus
 • 1 tl rietsuiker
 • snuf witte peper
 • ¼ cup (60 ml) water

Benodigdheden: 

 • wokpan

Bereiding:

 • Doe de shiitakes in een kom met kokend water en laat ze een halfuurtje weken.
 • Knijp de shiitakes uit en snijd ze in kleine blokjes. Snipper ook de sjalot en snijd de lente-uitjes in ringetjes.
 • Doe een goede bodem olie in je wokpan en verwarm het op hoog vuur. Voeg de shiitake, sjalot en gember toe. Wok dit tot de geur vrijkomt.
 • Voeg dan de steranijs en het vegan gehakt toe en blijf wokken. Voeg vervolgens de lente-ui en Chinese vijfkruidenmix toe.
 • Blus het af met de twee sojasauzen en voeg de suiker toe. Laat het heel even karameliseren en voeg tot slot de witte peper en het water toe.
 • Zet het deksel op de pan. Laat het geheel nog 10 minuten pruttelen op laag vuur voor extra smaak.
 • Vind je het gehakt te zout? Voeg dan een beetje suiker of water toe. Mag het juist zouter? Voeg dan extra lichte sojasaus toe.
 • Serveer het gehakt met rijst of noedels en je favoriete groenten, zoals courgetteslierten of sneetjes komkommer.

Bedankt I-Wen, voor het delen van je heerlijke Taiwanese recept!

Ga jij dit recept ook maken? Maak er dan een foto van en tag @mint.green.mind op Instagram! I-Wen en ik vinden het heel leuk om jullie creaties te zien!

Lees ook: 
Iraanse linzensoep van Sammie
Geroosterde edamame met wasabi
Zoete aardappelsalade met vegan camembert en agave-mosterddressing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *