Sara's Chileense bonenstoofpot met pompoen
Recepten Vegan Food

Sara’s Chileense bonenstoofpot met pompoen

Vandaag zet ik de Chileense keuken in de spotlight! En dat doe ik niet alleen, maar samen met Sara. Zij heeft Chileense roots en vertelt alles over de keuken waar zij mee is opgegroeid. En ze deelt een recept voor een heerlijke bonenstoofpot met pompoen!

Vegan Wereldrecepten

In deze rubriek laat ik elke maand een mede-vegan aan het woord om een recept te delen uit de keuken van het land waar hun roots liggen. Zo deelde Amit al een recept voor Indiase aloo paratha, Lisa een recept voor Vlaamse vol-au-vent en Sammie een recept voor Iraanse linzensoep. En deze maand is het de beurt aan Sara. Zij heeft Chileense roots en deelt een recept voor een heerlijk stoofpotje met bonen en pompoen.

Ik ken Sara via haar blog Roots & Foods. Daar deelt ze makkelijke vegan recepten. Ik vind het zo leuk dat ze daar vandaag eentje van wilt delen op Mint Green Mind!

Sara's Chileense bonenstoofpot met pompoen

Hoi Sara! Wil je iets over jezelf vertellen?

‘Hoi! Ik ben Sara, ik ben 37 jaar en woon in Arnhem. Ik ben ambtenaar en daarnaast freelance tekstschrijver. In het dagelijks leven schrijf ik veel, zorg ik voor mijn plantjes, wandel ik overal heen en lees ik veel boeken. Ik eet graag samen met vriendinnen of familie en kan intens genieten van een fijne maaltijd klaarmaken.’

Hoe kom je aan je Chileense roots?

‘Mijn vader was Chileens en mijn moeder is Nederlands. Ik ben dus gemixt. In 1980 is mijn vader uit Chili gevlucht voor de militaire dictatuur en hij is toen in Amsterdam terechtgekomen, waar hij mijn moeder ontmoette. En even later was ik er.’

Heb je familie in Chili? Bezoek je ze vaak?

‘In mijn kindertijd zijn we één keer naar Chili geweest. Ik was toen zes jaar en de militaire dictatuur was net geëindigd. Ik ontmoette toen voor het eerst mijn opa en oma en alle ooms, tantes, neefjes en nichtjes.

Ondanks dat ik weinig Spaans sprak, vond ik het heerlijk. We logeerden bij mijn opa en oma, die een klein huisje hadden op het platteland. Ik hielp mijn oma elke dag bij het voeren van de kippen, het kneden van deeg voor brood en allerlei andere dingen. Mijn zusje en ik waren constant buiten, plukten en aten fruit van de fruitbomen en kletsen iedereen de oren van het hoofd in het Nederlands, waar geduldig naar geluisterd werd.

Toen we daarna terugkwamen in Nederland had ik een wat beter beeld van Chili en snapte ik de kleine ritueeltjes van mijn vader ook wat beter: hij maakte vaak Chileense gerechten naar recept van mijn oma en stond dan lang in de keuken.

In de jaren daarna lukte het niet om terug te gaan en uiteindelijk ben ik op mijn 24e alleen teruggegaan. Ik wilde mijn familie daar beter leren kennen, het land leren kennen en daarnaast vond ik het fijn om op een plek te zijn waar ik een stukje van mezelf herkende in andere mensen.

Sindsdien ging ik ongeveer iedere twee jaar een tijdje naar Chili, om tijd door te brengen met mijn familie en om rond te reizen. Helaas ben ik door corona al een tijdje niet die kant op kunnen gaan, maar ik hoop dat dat binnenkort weer kan.’

Sara's Chileense bonenstoofpot met pompoenSara en haar familie in 1990

Wanneer en waarom ben je vegan geworden?

‘Ik ben nu zo’n 6,5 jaar veganist, sinds april 2015. Ik ben heel lang vegetariër geweest en keek eigenlijk niet echt verder dan dat. Toen ik op Facebook iets voorbij zag komen over de Vegan Challenge besloot ik mee te doen omdat ik benieuwd was naar hoe je nou kookt en eet als vegan. Ik begon me in te lezen over veganisme en kwam tot de ontdekking dat zuivel, eieren en andere dierlijke producten net zo goed het product van onderdrukking zijn als vlees en vis. En toen ben ik dus vegan geworden.’

Wat voor recepten deel je op je blog?

‘Mijn blog Roots & Foods bestaat al best lang, ik ben het ooit samen met mijn zusje begonnen als blog voor pakjes-en-zakjesloze, ‘gezonde’ recepten. Maar bloggen was toch niet mijn zusje’s ding en toen ik vegan werd, gooide ik het helemaal om. Vanaf dat moment ben ik de recepten van mijn Chileense oma gaan veganizen en gaan delen, met daarnaast recepten van simpele vegan gerechten die ik graag at. Ik probeer daarbij zo toegankelijk mogelijk te zijn. Iedereen moet mijn recepten kunnen koken.

Het is een leuk proces; het recept uitvogelen, koken, foto’s maken en het blog schrijven, al is het ook wel een beetje een langetermijnproject voor me geworden. Ik deel alleen recepten wanneer ik de tijd en ruimte heb om iets écht moois te maken. En dat betekent nu dus dat ik al even niet geblogd heb, wat een beetje een doodzonde is in de internetwereld, haha. Maar het moet wel goed blijven voelen en daarom doe ik het rustig aan wanneer dat nodig is.’

Wat typeert de Chileense keuken?

‘De Chileense keuken wordt getypeerd door simpele, stevige maaltijden. Veel stoofpotten met bonen en groenten bijvoorbeeld. Vaak worden er meerdere soorten koolhydraten bij elkaar gegeten, zoals rijst met stukjes aardappel, waar veel mensen hier in Nederland van zouden gruwelen volgens mij. Lokale gewassen zoals maïs, quinoa en aardappels worden veel gebruikt en verder heeft het land een lange kust, waardoor er veel gevist wordt.

Er zijn in Chili veel verschillende eetculturen samengekomen: de diverse inheemse keukens van het land, waarin traditioneel veel stoofpotten werden gemaakt, de Spaanse kolonisten die onder andere empanadas met zich meebrachten en de Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog naar Chili kwamen met hun eetcultuur van stevige gerechten en gigantische taarten en cakes.’

Hoe vegan-friendly is de Chileense keuken?

‘De Chileense keuken staat vooral bekend om zijn grote hoeveelheden vlees en barbecues, maar ik denk wel dat dit een beetje een stereotype is. Er worden bijvoorbeeld ook veel bonen gegeten en er zijn heerlijke groentegerechten die echt traditioneel Chileens zijn, zoals bijvoorbeeld humitas (maïspuree in pakketjes van bladeren) en het ultieme Chileense street food, sopaipillas (gefrituurde pompoenbroodjes), die in principe vegan zijn als ze niet worden gefrituurd in dierlijk vet. En Chili heeft zijn eigen vleesvervanger: een zeewier dat cochayuyo heet en een vlees-achtige structuur heeft.’

Sara's Chileense bonenstoofpot met pompoen

Kun je in Chili makkelijk uit eten gaan als veganist?

‘Veganisme is in Chili nog niet heel groot (de laatste keer dat ik er was in ieder geval niet), maar er is altijd wel ergens iets veganistisch te vinden. Bij universiteiten staan bijvoorbeeld vaak mensen zelfgemaakte vegan burgers en cake te verkopen en veel natuurvoedingswinkels hebben een ingebouwd restaurantje waar je iets kunt eten. Ik heb er in ieder geval nooit moeite mee gehad om een vegan maaltijd te vinden.’

Welke tradities/gewoontes rond eten zijn er in Chili die wij hier in Nederland en België niet kennen?

‘In Chili eten mensen naast het ontbijt, lunch en avondeten nog een maaltijd rond 9 uur ’s avonds: once. Dit is een kleine maaltijd van wat broodjes met avocado en jam en eventueel zoetigheid, zoals koekjes. Je drinkt er thee bij. Ik vind het altijd ontzettend gezellig, het is een fijne manier van de dag afsluiten, maar ik merk ook altijd dat die laatste maaltijd me zwaar op de maag ligt, haha.’

Is Chileens ook jouw favoriete keuken?

‘Eigenlijk heb ik geen favoriete keuken; ik kook vooral waar ik op dat moment zin in heb en 9 van de 10 maaltijden kook ik uit de losse pols. Dat betekent wel dat veel van mijn maaltijden een Chileens tintje meekrijgen; ik gooi bijvoorbeeld overal merkén op, een mix van gerookte specerijen. Als ik rijst kook, doe ik daar vaak stukjes aardappel en stukjes wortel in, gewoon omdat dat logisch aanvoelt.

Wel pak ik sinds ik begonnen ben met Roots & Foods vaker de recepten van mijn oma erbij. Die lees ik dan door en vervolgens probeer ik uit te vissen hoe ik ze vegan kan maken, want mijn oma’s kookstijl was niet bepaald plantaardig. Deze recepten maak ik dan niet op een gewone doordeweekse dag, maar daar neem ik vaak echt de tijd voor, op een zondag bijvoorbeeld. Wanneer ik haar recepten bereid, voelt het dan ook als meer dan koken. Het is een manier van in contact staan met mijn familie daar en met dat stukje van mijn achtergrond.’

Welk kookboek raad je aan als mensen meer over de Chileense keuken willen leren?

‘Een heel fijn boek vind ik The Chilean Kitchen van Pilar Hernandez. Het is niet vegan (zelfs niet vegetarisch), maar bevat de kern van de Chileense keuken en daarnaast is het een mooi, fijn kookboek.’

Waarom wilde je graag dit recept delen?

‘Ik heb deze bonenstoofpot gekozen omdat het echt stevig, herfstig comfort food is en omdat het voor praktisch iedereen toegankelijk is. Het is relatief goedkoop en het is niet zo moeilijk om te maken; het enige wat tricky kan zijn is het weken van de bonen, maar als je daar geen ruimte voor hebt, gebruik dan vooral bonen uit een pot of blik en voeg deze pas de laatste 10 minuten aan het gerecht toe.

Ik heb deze bonenstoofpot ooit gegeten in het zuiden van Chili, in een regio die La Araucanía heet. Hier vind je prachtige bossen en gigantische bergen en het is er vaak regenachtig en grauw. Het is ook de regio met de grootste inheemse bevolking van Chili. Deze stoofpot komt uit de inheemse Mapuche keuken en is echt dé remedie voor het grauwe weer daar: kruidig, stevig en verwarmend.

Daarnaast is het gemakkelijk vegan te maken; er zit geen vlees, vis, zuivel of ei in. Je moet er alleen op letten als je deze bonenstoofpot ergens in een restaurant bestelt, dat het niet bereid is met varkensvet.’

Sara's Chileense bonenstoofpot met pompoen

Estofado de porotos

Chileense bonenstoofpot met pompoen
Voor 4 personen

Ingrediënten:

 • 1 cup droge pintobonen of witte bonen, minimaal 8 uur geweekt
 • 1 flespompoen
 • 2 bospenen, in grove stukken
 • 1 cup droge bulgur
 • 1 grote ui, gesnipperd
 • 2 tenen knoflook, in kleine stukjes
 • 2 tl oregano
 • 2 tl komijnpoeder
 • 2 tl kurkumapoeder
 • 1 tl gerookt paprikapoeder
 • zout naar smaak
 • plantaardige olie
 • voor erbij: brood en verse peterselie

Bereiding:

 • Snijd eerst de pompoen, ui en knoflook en rasp de wortels.
 • Kook de geweekte bonen in wat water zonder zout. Voeg na 20 minuten de pompoen toe en kook nog 20 minuten door.
 • Fruit ondertussen in de koekenpan op laag vuur de ui tot ‘ie glazig is. Voeg de knoflook toe en bak even mee. Voeg daarna de wortel en alle specerijen toe en bak nog 5 minuten mee.
 • Wanneer de bonen en pompoen in totaal 40 minuten hebben gekookt, voeg je de bulgur toe. Kook nog 10 minuten op laag vuur. Druk intussen de gekookte pompoen plat met een lepel, zodat de stoof dikker wordt. Zit er nog steeds veel water in de pan, giet dan een beetje af. Het bonen-pompoen-bulgurmengsel moet net niet onder water staan.
 • Voeg het uienmengsel toe aan de bonen en roer goed door. Doe er eventueel wat zout bij.
 • Serveer de estofado de porotos met brood en wat gehakte verse peterselie.

Ga jij deze bonenstoofpot ook maken? Maak er dan een foto van en tag @mint.green.mind en @saraluco op Instagram! We vinden het heel leuk om jullie creaties te zien!

Lees ook:
Iraakse Bagela Bel Dehen van Meda
Indische Tahoe Boemboe Bali van Simone
Taiwanese Rou Zhao van I-Wen

1 thought on “Sara’s Chileense bonenstoofpot met pompoen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *