Food Recepten

Zoete aardappelsalade met vegan camembert en agave-mosterddressing

Een nieuw zomers receptje! Deze salade met zoete aardappel en vegan camembert is een perfecte lichte maaltijd voor warme dagen.

Zomerse salade met vegan kaas

Vegan camembert

Voor deze salade gebruikte ik de Cashew Camemberti van het Amsterdamse merk Rosie & Riffy. We verkopen dit sinds kort bij de biowinkel waar ik werk en het is echt amazing! Een goede vegan brie of camembert is iets waar ik heeeel lang op heb gewacht. Deze camembert gemaakt van cashewnoten is perfect voor een lekkere zomerse salade.

De kaasjes van Rosie en Riffy zijn te koop bij verschillende winkels in Amsterdam en in België kun je ze vinden bij een aantal Origin’O-winkels. Een ander merk dat heerlijke vegan kaasjes maakt is Charly’s All is Fair.

Heb je geen biowinkel in de buurt? Dan kun je natuurlijk ook zelf aan de slag gaan. Met dit recept maak je zelf heerlijke vegan camembert die heel erg op de Camemberti van Rosie & Riffy lijkt, maar het is wel redelijk ingewikkeld.

De CamemBOSH is ook een geweldig recept, en een stuk makkelijker! Maar een simpele cashew cheese is ook heerlijk bij deze salade.

Zomerse salade met vegan kaas

Zomerse salade met zoete aardappel, gekarameliseerde rode ui, geroosterde pecannoten, bramen, vegan camembert en agave-mosterddressing

Voor 2 personen

Ingrediënten voor de salade

  • 2 middelgrote zoete aardappels
  • olijfolie, optioneel
  • 1 kleine rode ui
  • 1 el agavesiroop
  • handje pecannoten
  • handje kiemen naar keuze (ik gebruikte preikiemen)
  • 100 à 150 g vegan alternatief voor camembert, brie of geitenkaas (ik gebruikte de Cashew Camemberti van Rosie & Riffy)
  • 100 g sla naar keuze (ik gebruik meestal een mix van spinazie, rucola en veldsla)

Ingrediënten voor de agave-mosterddressing

  • 2 el vegan mayo (bijvoorbeeld Remia Mayolijn of Like!Mayo)
  • 1 el agavesiroop
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl olijfolie
  • 1 tl witte wijn azijn
  • 1 el water

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Was de zoete aardappels en snijd ze in blokjes van 1 cm. Laat de schil eraan. Bekleed een bakplaat met (herbruikbaar) bakpapier en schep de zoete aardappelblokjes erop. Spray er eventueel wat olijfolie over. Doe aardappelblokjes in de oven voor 20 à 25 minuten.
  • Snijd ondertussen de rode ui in ringen. Bak de uienringen in een pan met een scheutje water of olijfolie. Doe er na 2 minuten 1 el agavesiroop bij en bak dan nog 10-15 minuten op laag vuur. Roer regelmatig door de pan.
  • Schep de gekarameliseerde uienringen uit de pan en zet dit opzij. Doe in dezelfde pan een handje pecannoten en rooster ze een paar minuten aan beide kanten.
  • Snijd ondertussen de vegan camembert in kleine stukjes en halveer de bramen.
  • Mix alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje tot een dun sausje.
  • Haal de zoete aardappel uit de oven en de pecannoten uit de pan. Verdeel de sla, kiemen, zoete aardappel, rode ui, bramen, vegan kaas en pecannoten over twee borden. Serveer met de agave-mosterddressing.

Ga je dit recept ook maken? Deel dan de foto met mij op Instagram met de hashtag #mintgreenmind! Enjoy!

Lees ook:
Gevulde zoete aardappel met cashew-kaassaus
ETN saladebar in Enschede
Gezond & vegan kookboek: Hoe Overleef Je?

4 thoughts on “Zoete aardappelsalade met vegan camembert en agave-mosterddressing”

  1. Ohhhh dit klinkt ZO lekker! Ik wacht al zolang op een vegan brie haha. Helaas heb ik beide winkels niet in de buurt, maar misschien moet ik eens aan de slag met het recept van Bosch. Wat heb je trouwens prachtige foto’s gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *