Vegan focaccia met cherrytomaatjes in drie verschillende kleuren - Mint Green Mind
Food Recepten

Kleurrijke focaccia

Mmm, deze focaccia is zo lekker! Daarnaast is ‘ie heel makkelijk te maken en ziet er ook nog eens super vrolijk uit met die cherrytomaatjes in verschillende kleuren.

Vegan focaccia met cherrytomaatjes in drie verschillende kleuren - Mint Green Mind

Vroeger kocht ik wel eens focaccia bij de supermarkt. Alleen even opwarmen in de oven en dan ready to eat. Helaas heb ik nog geen vegan versie kunnen vinden, dus maakte ik er zelf een. Wow, dat had ik veeel eerder moeten doen, want dit is echt veel lekkerder dan de focaccia’s van de supermarkt!

Ik maakte een focaccia met cherrytomaatjes, maar je kan er natuurlijk allerlei heerlijke ingrediënten op doen. Het lijkt me ook heel lekker met vegan kaas, ui en olijven. Die ga ik binnenkort een keer maken!

Vegan focaccia met cherrytomaatjes in drie verschillende kleuren - Mint Green Mind

Dit heb je nodig:
– ovenschaal van 25 x 25 cm
– 3 ¼ cup bloem
– 1 el suiker
– 7 gram droge gist (active dry yeast)
– 1 ½ tl zeezout
– 1 ½ cup water
– 4 el extra vierge olijfolie
– 250g cherrytomaatjes in verschillende kleuren
– 1 takje rozemarijn, fijngehakt
– vegan boter om in te vetten

Bereiding:
– Mix de bloem, gist, suiker en 1 tl zout in een grote kom.
– Doe het water en 2 el olijfolie in een kleinere kom en zet dit 30 seconden in de magnetron (of microgolf als je een Belg bent 🙂 ).
– Doe de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en mix het goed met een lepel.
– Vet de ovenschaal in met vegan boter en verspreid het deeg in de schaal.
– Bedek de ovenschaal met een doek en laat het deeg 30 minuten rijzen op een warme plek.
– Vet je vinger in met wat olie en prik gaatjes in het deeg, zodat je straks makkelijk de tomaatjes erin kan doen.
– Snijd de tomaatjes door de helft en prik ze in de gaatjes in het deeg.
– Besprenkel het deeg met de andere 2 el olijfolie en strooi de rozemarijn en de andere ½ tl zout erover.
– Laat het deeg nu nog 15 minuten rijzen (hoeft niet afgedekt) terwijl je de oven voorverwarmt op 190 graden.
– Zet de schaal in de oven voor 30 minuten. Zet nog even terug als de bovenkant nog niet goudbruin is geworden.
– Laat de focaccia even afkoelen voordat je hem serveert.

Tips:
– Lekker bij een Italiaans gerecht zoals pasta of risotto.
– Maak een zoete focaccia door de cherrytomaatjes te vervangen door druiven of cranberry’s.

Vegan focaccia met cherrytomaatjes in drie verschillende kleuren - Mint Green Mind

Vegan focaccia met cherrytomaatjes in drie verschillende kleuren - Mint Green Mind

Vegan focaccia met cherrytomaatjes in drie verschillende kleuren - Mint Green Mind

Vegan focaccia met cherrytomaatjes in drie verschillende kleuren - Mint Green Mind

Wat was dit lekker! En super simpel. Je hebt alleen wat geduld nodig zodat het deeg kan rijzen. Maar het is het wachten waard!

Ga je dit recept ook maken? Ik ben heel benieuwd naar je foto’s! Deel ze met mij via FacebookInstagram of Twitter en gebruik de hashtag #mintgreenmind.

Lees ook:
Easy falafel
Bananenbrood met chocola en rode vruchten
What I eat in a day #2

19 thoughts on “Kleurrijke focaccia”

  1. Mmmmm ziet er heerlijk uit! Ik vind die focaccia’s van de supermarkt altijd wel lekker, maar ik word er misselijk van (misschien gooien ze er ui in? Daar kan ik niet goed tegen). Ik vind het daarom een heeel goed idee om het een keer zelf te maken 🙂

    1. Ik vond ze ook altijd wel lekker, en als er vegan focaccia’s zouden zijn, zou ik ze zeker kopen! Maar ik vind eigenlijk alles lekkerder als het zelfgemaakt is 🙂 Dus zeker een keer doen! Het is heel makkelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *