Iraanse linzensoep van Sammie
Recepten Vegan Food

Iraanse linzensoep van Sammie

Een nieuwe rubriek op Mint Green Mind! Ik zet vanaf nu elke maand een andere keuken in de spotlight, maar dat doe ik niet alleen! Vandaag bijt Sammie het spits af met een Iraans recept.

In deze nieuwe rubriek vraag ik mensen met verschillende achtergronden om een (vegan versie van) één van hun favoriete recepten te delen en iets te vertellen over hun traditionele keuken.

Ik ken Sammie al een hele tijd. Ze is een vriendin van mijn zusje. We spreken elkaar regelmatig via Instagram, omdat we allebei gek zijn op koken en eten. Daarom dacht ik meteen aan haar toen ik deze nieuwe rubriek wilde beginnen!

Sammie heeft een Nederlandse moeder en Iraanse vader. Vandaag deelt ze het recept van één van haar favoriete Iraanse gerechten: linzensoep. En ik heb ‘m natuurlijk meteen getest! Super lekker en heel makkelijk! Dikke aanrader!

Hoi Sammie! Wil je iets vertellen over jezelf en over je Iraanse roots?

Iraanse linzensoep van Sammie

“Hoi! Ik ben Sammie Eslamimoghaddam, ik ben 22 jaar oud en zit nu in het derde jaar van mijn opleiding Voeding en Diëtiek aan de Haagse Hogeschool. Deze mooie stad mag ik ook sinds 2 jaar mijn thuis noemen en deel ik mijn studentenhuis met 7 anderen.

Ik vind mijn naam zelf altijd sprekend voor mijn roots. Voor de helft Nederlandse (Sammie) en voor de helft Iraanse (Eslamimoghaddam). Ik ben vrij Nederlands opgevoed, maar heb ook genoeg van de Iraanse cultuur meegemaakt. Als ik denk aan mijn Iraanse roots denk ik vooral aan vroeger en aan mijn Iraanse bonustante Fatima. Aan meterslange tafels met eten voor een half dorp, gedeeld met vrienden, familie en iedereen die maar wilde aanschuiven. Een gevoel van samen zijn.”

Je kookt heel graag. Van wie heb je leren koken?

“Ja, ik hou ontzettend van koken! Mijn beide ouders hebben me leren koken. Mijn vader was vroeger kok en mijn moeder was ook gek op koken. Al vanaf jongs af aan mocht ik meekijken en helpen met kleine taakjes en voordat ik het wist mocht ik al zelf in de keuken staan. Mijn moeder ging dan naar de woonkamer en hoorde het wel als ik ergens tegenaan liep of er iets gebakken moest worden waar vuur voor nodig was. In tegenstelling tot mijn vriendinnetjes die toen nog geen ei konden bakken, stond ik al etentjes te koken samen met mijn zus.”

Hoe vegan-friendly is de Iraanse keuken?

“Ik ben van mening dat elke keuken vegan-friendly kan zijn! Hoe ik de Iraanse keuken heb meegemaakt, zijn niet veel gerechten vanzelfsprekend veganistisch. Veel gerechten bevatten boter, yoghurt of lang gestoofd vlees. Ook door de rijst werd door mijn stiefmoeder vaak roomboter gedaan. Maar de Iraanse keuken bevat als je het mij vraagt veel mogelijkheden om plantaardig of vegetarisch te eten. Zo kun je natuurlijk ontzettend veel met groentes en de tegenwoordig realistische vleesvervangers.”

Ben je zelf vegetariër of veganist? Hoe reageerde je omgeving op die keuze?

“Ik ben nu ruim 4 jaar vegetariër. Mijn Iraanse vader, maar ook mijn Nederlandse moeder vonden dit in het begin nog lastig. Mijn moeder begreep waarom ik geen vlees meer wilde eten, maar wist niet zo goed wat ze voor me kon maken. Vandaag de dag eet ze zelf ook bijna geen vlees meer en vindt daar steeds beter haar weg in.

Mijn vader begreep het niet echt. Vlees is voor hem een vast onderdeel in een voedingspatroon. Mijn vader en stiefmoeder zijn redelijk traditioneel wat de Iraanse keuken betreft en vonden het ook moeilijk dat ik ervoor koos om vegetariër te worden en vroegen elke week of ik nog steeds geen vlees at. Na een tijdje begrepen ze dat het niet tijdelijk was, maar ze bleven het soms lastig vinden. Toch deden zij op hun manier ook hun best.

De laatste maanden eet ik meer plantaardig en heb ik ook meegedaan met de Vegan Challenge. Dit beviel me erg goed en heeft me doen besluiten deze lijn door te trekken zo ver als mogelijk.”

Iraanse linzensoep van Sammie

Welke herinneringen heb je aan deze linzensoep?

Soep is voor mij niet weg te denken uit de Iraanse keuken. Als mijn vader thuiskwam van het werk, had mijn stiefmoeder een grote pan soep gemaakt en aten we dit vaak voor het avondeten. De pan stond dan al de hele dag op het vuur en vulde het huis met warme en kruidige geuren.

Tegenwoordig is deze soep een favoriet bij mij in het studentenhuis. Mijn huisgenoten vragen vaak of ik dit wil maken. Ik maak dan gelijk een dubbele portie zodat iedereen kan mee-eten. Dan komen mijn Iraanse roots en de gastvrijheid om de hoek kijken.

Is dit gerecht altijd vegan of heb je aanpassingen moeten doen om het veganistisch te maken?

“Mijn vader maakte de soep vroeger altijd met kippen- of vleesbouillon. Daarnaast deed hij er vaak in de laatste 10 minuten een ei doorheen en kreeg je een soort van kleine stukjes gepocheerd ei.

Tijdens mijn stage bij De Hippe Vegetariër heb ik deze soep omgetoverd naar een makkelijk veganistisch recept. De bouillon heb ik natuurlijk makkelijk kunnen vervangen door groentebouillon. Het ei heb ik helemaal weggelaten en ook niet vervangen, maar ik heb er bijvoorbeeld wel meer linzen in gedaan voor extra eiwitten.”

Je hebt zelf ook een Instagram account met recepten en tips. Wat deel je daar allemaal?

“Het account @simplysammiefood heeft verschillende insteken. Ik hou heel erg van koken en vind het daarom leuk recepten te delen. SimplySammie ben ik begonnen toen ik vegetariër was, maar gaat nu meer plantaardig worden. Het gaat vooral over haalbare en makkelijke recepten die iedereen kan maken.

Op school en in de praktijk merk ik hoe erg eten verbonden staat met de psychologie erachter en daarom richt ik me ook op mental health op o.a. het gebied van eten. Daarin probeer ik mee te geven dat we heel erg beïnvloed zijn door onder andere de dieetcultuur en wil ik me nu en in de toekomst hard maken om dit te veranderen. We zijn door onze omgeving heel erg beïnvloed door verschillende diëten en tips om af te vallen of een ander gewenst effect te bereiken. We luisteren veel minder naar onszelf en ons lichaam, die ons constant vertelt wat we nodig hebben. Dit in combinatie met makkelijke vega(n) recepten is de basis van SimplySammie, waarmee ik hoop mensen te kunnen helpen en/of ondersteunen.”

Iraanse linzensoep van Sammie

Iraanse linzensoep

Voor 4 personen

Ingrediënten:

– 250g kruimige aardappels
– 2 el olijfolie
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 1 ½ tl kurkumapoeder
– ½ tl chilipoeder
– 1,2 liter groentebouillon
– 400g tomatenblokjes
– 125g rode linzen
– 1 citroen
– peper en zout
– 5 à 10 takjes peterselie

Bereiding:

– Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van 1 bij 1 cm. Pers de knoflook en snipper de ui.
– Zet een soeppan op het vuur met olijfolie en bak hierin kort de ui tot deze glazig wordt. Voeg vervolgens de kurkuma, chilipoeder en knoflook toe en bak dit een paar minuten mee.
– Doe de aardappels, tomatenblokjes en linzen erbij en roer het goed door.
– Doe de groentebouillon erbij en laat het geheel 30 minuten pruttelen.
– Breng de soep op smaak met het sap van ½ citroen en een snuf peper en zout.
– Snijd de rest van de citroen in partjes en hak de peterselie grof.
– Serveer de soep met de partjes citroen ernaast en garneer met peterselie.

Dankjewel Sammie, voor het delen van je heerlijke soep!

Ga jij dit recept ook maken? Maak er dan een foto van en tag @mint.green.mind en @simplysammiefood op Instagram! We vinden het heel leuk om jullie creaties te zien!

Lees ook:
Opa’s bamisoep
Geroosterde butternutsoep met koolrabi
Speltsalade met edamame en limoendressing

Recept door Sammie
Food foto’s door Djuli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *