Recepten Vegan Food

Iraakse Bagela Bel Dehen van Meda

Deze maand weer een recept van een mede-vegan! Dit keer is Meda aan het woord. Ze deelt een heerlijk ontbijtreceptje en vertelt over haar Iraakse roots.

In deze rubriek laat ik andere vegans een recept delen en iets vertellen over de traditionele keuken van het land waar hun roots liggen. Vandaag deelt Meda een recept voor bagela bel dehen, haar favoriete ontbijt uit de Iraakse keuken en ze vertelt over haar leuke baan en waarom ze vegan is geworden. Je kunt haar ook vinden op Instagram.

Hoi Meda! Vertel eens iets over jezelf!

‘Mijn naam is Meda maar veel vrienden noemen mij May, vandaar mijn Instagramnaam @eetjemay. Ik woon in Purmerend met mijn man. Afgelopen dinsdag ben ik 29 geworden! Ik ben in 2017 afgestudeerd van de HBO opleiding International Business and Management Studies en ik werk nu al een paar jaar als winkelstraatmanager en PR-evenementencoördinator in Osdorp.’

Wat houdt dat werk precies in?

‘Ik word ingehuurd door de gemeente en/of ondernemersverenigingen om de belangen van de ondernemers in winkelcentra te behartigen en winkelcentra aantrekkelijk, schoon, heel en veilig te maken. Ik maak jaarplannen, organiseer bijeenkomsten, heb regelmatig contact met ondernemers, vastgoedeigenaren, de gemeente en andere belanghebbenden in winkelcentra. Dit werk doe ik met veel plezier, omdat ik het leuk vind om samen te werken met mensen en activiteiten te organiseren die winkelcentra aantrekkelijker maken voor bezoekers. Dit kan zoiets simpels zijn als het plaatsen van voldoende vuilnisbakken in het winkelcentrum, maar ook zoiets tofs als het hele winkelcentrum omtoveren in een kleurenparadijs.

We zijn nu bezig op het Osdorpplein met een project genaamd “Color The City” waarin we het hele winkelcentrum willen kleuren en Osdorp de meest kleurrijke hotspot van Amsterdam willen maken. En met hele winkelcentrum bedoel ik ook echt het hele winkelcentrum! Van de grond tot aan de bankjes en prullenbakken, echt alles krijgt een kleurtje. Ik krijg er echt energie van als ik zie dat een gebied opfleurt, dus dat project vind ik echt geweldig!’

Wil je iets vertellen over je Iraakse roots?

‘Ik ben van Iraakse afkomst, maar was made in Russia (mijn ouders woonden daar een tijdje) en born in Holland. Ik ben overigens geboren en getogen in Leiden dus ik ben een echte Leienarrr. Nadat ik in 2018 ben getrouwd, ben ik verhuisd naar Purmerend, maar ik ben van plan om weer gauw terug naar Leiden te gaan. Daar voel ik me namelijk thuis.’

Ben je wel eens in Irak geweest?

‘Ik ben in de zomer van 2004, 2007 en 2015 in Irak geweest. Ik ben er ook geweest toen ik 1 jaar was maar dat herinner ik uiteraard niet. Naar mijn gevoel was mijn eerste keer dus toen ik 12 jaar was. Je vindt er veel dadelpalmen, het is heel warm (50+ graden) en de mensen zijn heel vriendelijk. Ik heb nog veel familie in Irak, dus mijn tripjes waren vooral familiebezoeken.

Ik heb ook zeker plannen om weer eens terug te gaan naar Irak omdat ik ook eens graag de bezienswaardigheden daar zou willen bekijken. Die heb ik namelijk nooit eerder gezien tijdens mijn vorige tripjes naar Irak en dat vind ik wel heel jammer.’

Hoe vegan-friendly is de Iraakse keuken?

‘De Iraakse keuken staat bekend om zijn traditionele gerechten waar vlees in is verwerkt, maar we hebben veel gerechten die op zichzelf al plantaardig zijn. Van traditionele courgette stoofjes tot groente fritters en rijstgerechten.’

Waarom en wanneer ben je veganist geworden?

‘Ik consumeerde al een aantal jaren geen zuivel meer vanwege mijn lactose-intolerantie. In 2016 deed ik mee aan de Vegan Challenge. Dit beviel me heel goed, onder andere omdat ik op deze manier geen dierlijke hormonen meer binnenkreeg.

Maar de voornaamste reden was omdat ik gewend was om enkel halal voedsel te consumeren. Ik merkte dat plantaardig eten mijn dieetwens veel makkelijker maakte in mijn vriendenkring en op werk. Ik hoefde nooit meer na te vragen of er gelatine in de taart zat en ik hoefde ook niet meer uit te leggen wat halal was. Dus op de één of andere manier was er meer begrip voor mijn plantaardige dieetwens. Ik was dus meer uit gemak plantaardig blijven eten. Het bewust worden van dierenleed begon bij mij pas na een paar jaar, omdat ik eigenlijk niemand in mijn omgeving kende die plantaardig at.’

Hoe reageerde je familie op jouw keuze om plantaardig te eten?

‘Mijn familie gebruikte in eerste instantie het standaard B12-tekort argument toen ik aangaf enkel nog plantaardig te willen eten, maar dit argument wist ik op den duur gemakkelijk te weerleggen. Ook heb ik altijd al dieetwensen gehad (lees: forever on a diet) dus dit was eigenlijk niets nieuws. Eten wat de pot schaft bestond niet binnen ons gezin. Mijn zusje, broertje en ik waren altijd erg verwend als het ging om eten. Mijn moeder maakte dagelijks voor ons alledrie een gerecht dat was aangepast aan onze dieetwensen. Dus dit was eigenlijk weer gewoon een aanpassing in mijn dieetwens.’

Waarom wilde je graag dit recept delen?

‘Ik heb voor bagela bel dehen (letterlijk vertaald ‘tuinbonen met olie’) gekozen, omdat het een typisch Iraaks gerecht is dat ook redelijk eenvoudig te maken is. Het was mijn favoriete ontbijt als kind!

Traditionele gerechten zoals Iraakse biryani zie je bijvoorbeeld ook terug in o.a. de Indiase en Turkse keuken. Meerdere landen hebben hun eigen draai gegeven aan biryani. Om die reden koos ik voor een gerecht wat voor de meesten nog onbekend is.’

Is bagela bel dehen altijd vegan of heb je aanpassingen moeten doen om het vegan te maken?

‘Bagela bel dehen is normaal gezien vegetarisch, maar niet plantaardig. Het wordt normaliter geserveerd met een omelet. Als je de omelet weglaat of een vegan omelet bakt, dan kun je dit gerecht gemakkelijk veganizen!’

Bagela Bel Dehen

Voor 4 personen

Ingrediënten:

 • 1 cup gedroogde tuinbonen
 • zout
 • 1 ui
 • 3 tomaten
 • zonnebloemolie
 • vegan omelet
 • sumak
 • muntblaadjes

Bereiding:

 • Doe de tuinbonen in een kom met water en laat ze een nachtje weken.
 • Giet de bonen de volgende dag af en kook ze in een (snelkook)pan met een beetje zout volgens de instructies op de verpakking.
 • Haal daarna de tuinbonen uit het water en zet ze even opzij (pel de tuinbonen indien je ongepelde hebt gekocht). Bewaar het water in de pan.
 • Bak ondertussen de ui en tomaat apart in een koekenpak met een laagje olie. Voeg ook wat zout toe.
 • Bak de vegan omelet (het recept vind je hier).
 • Bak de pitabroodjes af in de oven. Scheur ze vervolgens in 4 stukken en kook ze 2 minuten in het water waar je de tuinbonen in hebt gekookt.
 • Leg de stukken pitabrood op een groot bord. Leg vervolgens ook de omelet, ui, tomaat en tuinbonen erop.
 • Verhit 2 el zonnebloemolie in een pan en giet dit over het bord.
 • Serveer het met wat sumak en verse muntblaadjes.
 • Eet smakelijk!

Ga jij dit recept ook maken? Maak er dan een foto van en tag @mint.green.mind en @eetjemay op Instagram! We vinden het heel leuk om jullie creaties te zien!

Lees ook:
Iraanse linzensoep van Sammie
Indiase Aloo Paratha van Amit
Indische Tahoe Boemboe Bali van Simone

Dit is een recept van Meda. De foodfoto’s zijn door mij gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *