Interview met groene blogger Yalou op de Dag van de Duurzaamheid
Overig

Dag van de Duurzaamheid: interview met groene blogger Yalou van We are the Earth

Vandaag is het de Dag van de Duurzaamheid! Dit jaar werken we als groene bloggers samen om duurzaam leven op deze dag extra onder de aandacht te brengen. Voor deze editie vragen we onze blogcollega’s het hemd van het lijf over hoe duurzaam zij leven.

Dag van de Duurzaamheid

De Dag van de Duurzaamheid is een goed moment om duurzaam leven weer eens onder de aandacht te brengen. Met een groepje groene bloggers besloten we om dit jaar elkaar voor deze speciale dag te interviewen over duurzaamheid, want er is nog zo veel dat we van elkaar kunnen leren. Ik mocht Yalou van We are the Earth interviewen. Dat vond ik heel leuk, want ik kende haar nog niet zo goed, dus ik was zelf ook heel benieuwd naar haar antwoorden!

Interview met groene blogger Yalou op de Dag van de Duurzaamheid

Stel jezelf voor. Wie ben je, wat doe je en waar blog je?

Wie ik ben? Om dat zo zwart op wit  te zetten maakt het zo definitief. ? Maar ik ben Yalou van der Heijden (22), antropologie studente aan de Universiteit van Amsterdam. Gek op reizen, en dan het liefst buiten de gebaande paden. Op mijn blog en Instagram komen mijn interesses samen. Hier probeer ik antropologie toegankelijk te maken, deel ik mijn reisavonturen en schrijf ik over mijn zoektocht naar een zero waste leven.

 

Interview met groene blogger Yalou op de Dag van de Duurzaamheid

Wat was voor jou de reden om duurzamer te leven en hoe ben je er mee begonnen?

Eigenlijk is het er een beetje ingeslopen. Ik ben geïnspireerd geraakt door mensen die zelf producten maken en meer met de natuur leven. Tijdens mijn reizen is de interesse in duurzaamheid op verschillende vlakken verder aangewakkerd. Ik kwam er achter dat ik alle spullen die ik tijdens mijn eerste backpackreis meenam echt niet nodig had! En al dat plastic wat je overal kreeg en zag liggen of zwemmen; ik werd er gek van.

Toen ik na een half jaar in Azië weer terug in Nederland kwam, ben ik begonnen met bloggen en groeide mijn interesse in een zero-waste levensstijl. Zo’n 1,5 jaar geleden zette ik een knop om. Ik zou bij mezelf beginnen en hopelijk op die manier mensen inspireren om duurzamer te leven. Ik besloot bij de badkamer te beginnen en één voor één alles te vervangen voor plasticvrije en natuurlijke alternatieven. Langzaam maar zeker sloeg dit over naar andere items door heel mijn huis. Ik ben er nog lang niet, maar iedere stap naar minder plastic is er één!

 

Interview met groene blogger Yalou op de Dag van de Duurzaamheid

Op welk gebied wil je wel groener worden, maar lukt het nog niet zo goed?

Op het gebied van reizen lukt dat nog niet echt haha, helaas.. Dat vliegen super slecht is voor het milieu heb ik lang willen negeren, maar ondertussen kan ik er toch echt niet meer omheen. In december vlieg ik naar Japan, niet echt om de hoek en dus super slecht voor het milieu. Ik heb wel gekeken hoe lang een treinreis zou duren (bucketlist material!), maar ik heb maar een maand vrij. Voor nu is het dus vliegen – wegens tijd en geld – maar ik heb me wel voorgenomen om na deze reis de bus of trein te pakken. De verre reizen moeten dan maar even wachten tot ik afgestudeerd ben en langere tijd over land kan reizen. 

Hoe houd je je zero waste lifestyle vol op reis?

Ik doe m’n best mijn zero waste principes vast te houden op reis, maar dat is toch net wat lastiger. Buiten de deur heb ik altijd een waterfles bij me die ik kan hergebruiken en een katoenen zakje waarin ik broodjes kan halen. Afhankelijk van waar ik heen ga, gooi ik ook een besteksetje in m’n tas of een extra katoenen tas voor als ik van plan ben iets te kopen. Een beker voor koffie to go of thee is ook handig. Niet heel spannend allemaal, maar het is een begin. Voor eten ga ik op zoek naar vega(n) of duurzame restaurantjes. Ik vind het extra leuk om dit soort tentjes uit te proberen op reis. Vaak moet je dan toch buiten de deur eten, dus dan meteen goed!

Verder neem ik altijd mijn zero waste badkamerproducten mee. Reizen met verzorgingsproducten is er alleen maar makkelijker op geworden sinds ik overgestapt ben op verpakkingsvrije producten. Een shampoobar kan bijvoorbeeld zo mee in je handbagage.

 Interview met groene blogger Yalou op de Dag van de Duurzaamheid

Maak je zelf wel eens afvalvrije verzorgingsproducten of schoonmaakproducten? Wil je een receptje delen?

Zeker! Mijn makkelijkste afvalvrije verzorgingsproduct is make-up remover. Een mengeling van olijfolie en rozenwater uit glas (50/50) werkt perfect om mijn make-up te verwijderen. Andere verzorgingsproducten zoals deodorant en tandpasta ben ik nog mee aan het experimenteren, maar vroeg of laat zal ik daar ook een receptje van kunnen delen.

Qua schoonmaakproducten ben ik nog niet heel ver. Ik vervang nu langzaam producten die op zijn voor een natuurlijke variant. Wel gebruik ik al ruim 1,5 jaar zelfgemaakte wc-reiniger. Binnen tien minuten heb je een fles klaar! Pas kwam ik een recept tegen hoe je van kastanjes wasmiddel kan maken. Nadat mijn broertje en ik gisteren twee kilo bij elkaar hebben gezocht ga ik dit recept vandaag uitproberen. Ik ben benieuwd!

 

Welk advies zou je andere mensen geven die willen beginnen met duurzamer leven?

Begin klein. Het is onmogelijk om van de ene op de andere dag duurzaam te leven. Bedenk wat duurzaamheid voor jou betekent en focus je daar op. Wees je bewust dat iedere stap er één is en dat je gaandeweg veel zult leren. Het is een knop die om moet, je moet het willen, want echt eenvoudig wordt het je als consument niet altijd gemaakt. Toch zijn zero waste producten (ik spreek nu vooral uit mijn eigen ervaring in de keuken en badkamer) vaak goedkoper, beter voor jezelf, fijner in gebruik en beter voor het milieu. Laat je dus niet uit de weg slaan door tegenvallers, maar probeer het te zien als een mooi avontuur om alles plasticvrij en duurzaam te verkrijgen! ?

 

Interview met groene blogger Yalou op de Dag van de Duurzaamheid

Wil je nog meer lezen over duurzaamheid? Lees dan ook de interviews van de andere groene bloggers. Linda interviewde mij en vandaag hebben ook Yalou, Katja en Sarina een interview online gezet! Wat doe jij vandaag om de Dag van de Duurzaamheid te vieren?

Lees ook:
10 x mijn favoriete fair fashion blogs
De leukste vegan blogs
Mijn favoriete vegan YouTubers #3

Alle foto’s in dit artikel zijn eigendom van Yalou.

6 thoughts on “Dag van de Duurzaamheid: interview met groene blogger Yalou van We are the Earth”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *