Indonesische Bamisoep (vegan)
Recepten Vegan Food

Opa’s Indonesische bamisoep

Deze Indonesische bamisoep met taugé is een recept van mijn opa. Wij eten het al jaren, maar inmiddels heb ik het helemaal geveganized!

Opa’s recept

Bamisoep is mijn lievelingseten! Als je mij volgt op Instagram, heb je het vast wel eens voorbij zien komen. Ik heb in 2016 al eens een andere versie van dit recept gedeeld, maar inmiddels heb ik het recept (en vooral de foto’s!) een beetje verbeterd.

Dit is echt ons familierecept. Ik eet het bijna altijd als ik bij mijn moeder of oma ben. Het is een recept van mijn opa die uit Indonesië kwam. Hij was eigenlijk mijn stiefopa, maar hij was al getrouwd met mijn oma voordat ik geboren werd, dus ik heb hem altijd als echte opa gezien. Zelf ben ik dus helaas niet deels Indonesisch, maar ik vind de Indonesische keuken wel heel lekker!

Deze originele versie van deze soep heet soto ajam, maar wij hebben het altijd bamisoep genoemd, door de mie die erin zit. Het recept gaat al een paar generaties mee in de familie, dus er zijn ondertussen ook al wat aanpassingen gedaan. De traditionele soep wordt gemaakt met kip en ei, maar ik heb zelf ook het één en ander veranderd om het recept helemaal vegan te maken.

Mijn eigen versie

De laatste vijf jaar eet ik deze Indonesische bamisoep dus altijd zo, met vegan kip en zonder ei, en met af en toe een twist. Het is bijvoorbeeld ook heel lekker om hier geroosterde kikkererwten bij te eten of er wat extra groenten bij te bakken. De cassave kroepoek is ook iets dat ik zelf heb toegevoegd aan het recept, gewoon omdat ik dat er zo lekker bij vind. De kroepoek is dus optioneel, maar wel een aanrader!

Indonesische Bamisoep (vegan)

Indonesische bamisoep met vegan kipstukjes

Voor 2 – 3 personen

Ingrediënten:

  • 1 liter tuinkruidenbouillon
  • 1 tl sambal
  • 1 tl ketoembar (gemalen korianderzaad)
  • 1 tl djintan (gemalen komijnzaad)
  • 6 mie nestjes
  • 1 pakje vegan kipstukjes (bijv. van De Vegetarische Slager of Vivera)
  • olijfolie

Toppings:

  • handje selderijblad
  • gebakken uitjes
  • 125g taugé (rauw of even gewokt)
  • cassave kroepoek (optioneel)

Bereiding:

  • Breng 1 liter water aan de kook, doe de tuinkruidenbouillon, sambal, ketoembar en djintan erbij en roer even door.
  • Breng in een andere pan ook een ruime hoeveelheid water aan de kook en kook de mie nestjes volgens de instructies op de verpakking.
  • Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en bak de vegan kipstukjes tot ze lekker knapperig zijn.
  • Hak de selderijblaadjes grof.
  • Verdeel eerst de mie over de borden en schenk dan de bouillon erbij. Serveer met de kipstukjes, taugé, selderijblaadjes, gebakken uitjes, cassave kroepoek en eventueel wat extra sambal.

Notes:

  • Om tijd en afwas te besparen, kook ik de mie nestjes vaak in de bouillon.
  • Wij eten dit ook vaak met geroosterde kikkererwten in plaats van vegan kipstukjes. Ook heel lekker!

Ga je dit recept ook maken? Maak er dan een foto van en tag me op Instagram! Ik vind het heel leuk om jullie creaties te zien!

Lees ook:
Geroosterde edamame met wasabi
Vegan kippensoep
Speltsalade met edamame en limoendressing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *