Indische Tahoe Boemboe Bali (Vegan)
Recepten Vegan Food

Indische Tahoe Boemboe Bali van Simone (+ winactie)

Deze maand weer een recept van een mede-vegan! Dit keer is Simone aan het woord. Ze deelt een heerlijk recept voor tahoe boemboe bali en vertelt over haar Indische roots, haar blog en gloednieuwe e-book (die je kunt winnen)!

In deze rubriek laat ik andere vegans een recept delen en iets vertellen over de traditionele keuken van het land waar zij vandaan komen of waar hun roots liggen. Vandaag vertelt Simone van De Vegan Fijnproever over de Indische keuken en deelt ze een recept uit haar nieuwe e-book VEGAN INDO FOOD!

 

Indische Tahoe Boemboe Bali van Simone

Hoi Simone! Wie ben je, waar woon je en wat doe je?

‘Hoi, ik ben Simone en ik ben 29 jaar. Ik woon nu ongeveer vijf jaar in Utrecht, maar ik ben geboren en getogen in Beuningen, in de buurt van Nijmegen. Ik heb voordat ik in Utrecht woonde ook nog een tijdje in Tilburg gewoond. Ik heb altijd al een enorme passie voor eten en koken gehad, maar ik ben in het dagelijks leven jurist. Ik ben afgestudeerd in het intellectueel eigendomsrecht, privacyrecht en consumentenrecht.’

Wil je iets vertellen over je Indonesische roots?

‘Ik heb Indische roots en geen Indonesische. Het verschil tussen die twee is dat Indo’s (ofwel Indische mensen) gemengd Indonesisch en Nederlands zijn, door het verleden in Nederlands-Indië, terwijl Indonesiërs de oorspronkelijke bevolking zijn van Indonesië. Mijn vader is geboren in Indonesië (destijds dus Nederlands-Indië) en is als kind met zijn familie naar Nederland gevlucht.’

Ben je zelf al een keer in Indonesië geweest?

‘Ik ben nog nooit in Indonesië geweest, maar ik zou dat nog wel graag willen. Mijn vader heeft niet zo veel met Indonesië, maar ik ben toch wel benieuwd naar het land van mijn roots. Hoewel mijn vader ook altijd zegt zich hartstikke Nederlander te voelen, is de Indische eetcultuur wel meegenomen naar ons huis. Zo nu en dan aten we dan ook Indisch thuis. Ook sinds ik uit huis ben, eten we vaak Indisch als ik kom eten.’

Hoe vegan-friendly is de Indische keuken?

‘De Indische keuken is enorm vegan-friendly! Tenminste, je kunt alles heel makkelijk veganizen. Tempeh stamt uit Indonesië en dat (en tofu) wordt dan ook veel gegeten in de Indische keuken. Je kunt dat dus makkelijk gebruiken in plaats van vlees of vis, of je vervangt vlees of vis met groenten. Ook zijn er meer dan genoeg gerechten die al van zichzelf vegan zijn (bijv. sambal goreng tempeh).’

Hoe lang ben je al veganist? En hoe reageerde je omgeving op die keuze?

‘Ik ben sinds november 2019 veganist, dus nog niet zo heel lang. Mijn omgeving reageerde daar eigenlijk wel prima op, maar nog steeds krijg ik af en toe vragen van: “dus je eet ook écht geen taart?” (waarbij ze dan natuurlijk doelen op niet-vegan taart). Dat vind ik soms wel een beetje vermoeiend. Mensen denken nog steeds dat je bijna niets kunt eten als je vegan bent, terwijl er juist een hele wereld voor mij open ging. Ik eet gevarieerder dan ooit en ik vind het limiterend om in “aardappel, vlees, groente” te denken, ofwel, dat er per se iets van vlees(vervanger) op je bord moet liggen. En natuurlijk is alles heel makkelijk te veganizen, zelfs taart!’

Indische Tahoe Boemboe Bali (Vegan)

Waarom heb je voor dit recept gekozen?

‘Ik heb tahoe boemboe bali gekozen omdat wij vroeger heel vaak ajam boemboe bali aten. Boemboe bali betekent iets als “Balinese kruidenpasta”, en ajam betekent kip. Nu eet ik natuurlijk geen kip meer, dus ik heb dit gerecht gewoon geveganized. Het is één van mijn favoriete gerechten omdat het lekker sauzig is en een frisse smaak heeft, terwijl het toch hartig aandoet. Het ziet er uit als een heel simpel recept/gerecht, maar het heeft zoveel smaak!’

Waarom en wanneer ben je je blog De Vegan Fijnproever begonnen?

‘Schrijven is altijd mijn passie geweest en ik heb een tijdje een typische fashion-beauty-lifestyle (FBL) blog gehad toen ik jonger was en nog Journalistiek studeerde. Daar was ik mee gestopt toen ik rechten ging studeren. Toen ik klaar was met rechten studeren, kriebelde het toch wel weer om te bloggen. Niet over FBL, maar over mijn andere passie: eten.

Toen ik veganist werd, merkte ik op dat veel vegan recepten hetzelfde zijn of dat het geveganizede recepten zijn. Ook merkte ik op dat veel recepten in het algemeen niet altijd evenveel smaak hebben. Ik startte daarom 1,5 jaar geleden De Vegan Fijnproever omdat ik de wereld graag wil laten zien dat er nog zoveel meer mogelijk is dan het maken van een jackfruit rendang of een broodje met avocado en gebakken paddestoelen. Ik ben zelf gek op nieuwe dingen ontdekken en zo dus ook nieuwe smaken of smaakcombinaties. Mijn blog is het uithangbord van mijn creatieve hersensspinsels. Ook wilde ik meer smaakvolle recepten de wereld inbrengen. Zoals ze bij Masterchef Australië vaak zeggen: taste is everything! Eten moet je elke dag, dus maak er dan een heerlijk feestje van!’

Vertel eens over je nieuwe e-book!

‘Geïnspireerd op mijn roots heb ik het e-book VEGAN INDO FOOD uitgebracht. Ondanks de lange historie met Indonesië (van de VOC tot aan de kolonisatie) eten Nederlanders over het algemeen vrij weinig Indisch (behalve de welbekende nasi en saté). Ik vind dat jammer want de Indische keuken heeft veel smaakvols te bieden. Er waren lange tijd niet heel veel Indische kookboeken. De laatste paar jaren zijn er een paar bijgekomen, maar er miste nog een handig, overzichtelijk Indisch kookboek voor vegans. Zo was VEGAN INDO FOOD geboren!’

Indische Tahoe Boemboe Bali (Vegan)

Tahoe Boemboe Bali

Ingrediënten:

 • 500g tahoe (tofu)
 • 1 sjalotje
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 el sambal
 • 1 el fijngehakte gember
 • 40g tomatenpuree
 • 1 spriet sereh (citroengras)
 • 200 ml water

Benodigdheden:

 • frituurpan of pan met een flinke laag zonnebloemolie

Bereiding:

 • Snijd de tahoe in blokjes en frituur ze goudbruin.
 • Snipper het sjalotje en hak de knoflook fijn. Meng het samen met de sambal en gember.
 • Verhit een pan op middelhoog vuur en fruit het mengsel met wat olie. Voeg de tahoe toe en roer er goed doorheen.
 • Verwijder het buitenste blad van de sereh en maak er een knik in.
 • Voeg de tomatenpuree, sereh en het water toe aan de pan en roer nog eens goed door.
 • Laat het geheel 5 minuten zachtjes sudderen.
 • Serveer de tahoe boemboe bali met sambal goreng boontjes (recept staat in het Vegan Indo Food e-book) en rijst.

Ga jij dit recept ook maken? Maak er dan een foto van en tag @mint.green.mind en @deveganfijnproever op Instagram! We vinden het heel leuk om jullie creaties te zien!

Vegan Indo Food

Winactie!

Dit e-book van Simone is net uit! In het boek staan 30 recepten: 25 recepten om een Indische rijsttafel te maken, 2 maaltijdsoepen en 3 desserts. De recepten kun je natuurlijk ook maken zonder een rijsttafel op tafel te toveren.

Wil je een exemplaar van het e-book winnen? Doe dan mee met de winactie op Instagram! Meedoen kan t/m woensdag 30 juni.

Lees ook:
Iraanse linzensoep van Sammie
Taiwanese Vegan Rou Zhao van I-Wen
Indiase Aloo Paratha van Amit

Dit is een recept uit VEGAN INDO FOOD van Simone. De foodfoto’s zijn door mij gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *