Vegan Indiase Aloo Paratha van Amit
Recepten Vegan Food

Indiase Aloo Paratha van Amit

Vandaag deelt Amit een heerlijk recept voor aloo paratha! Het wordt in India vaak gegeten als ontbijt of lunch, maar het is ook een perfecte snack!

In deze rubriek deel ik elke maand een vegan recept uit steeds een andere keuken. Dat doe ik niet alleen, maar samen met mensen die echt iets weten van die keuken en ermee opgegroeid zijn. Vandaag is dat Amit!

Amit geeft sinds kort Indiase vegan kookworkshops samen met zijn vrouw Daniëlle. Dat is ook hoe ik hen heb leren kennen. Ik heb een tijdje geleden zelf zo’n workshop gevolgd en dat was super leuk om te doen!

Ik vind de Indiase keuken echt geweldig! Daarom heb ik Amit gevraagd of hij een recept wilde delen en of hij iets wilde vertellen over de Indiase keuken en de kookworkshops. Dat wilde hij heel graag doen! Hij vertelt over het recept van zijn oma, hoe hij en Daniëlle op het idee zijn gekomen om online kookworkshops te geven en wat hun toekomstplannen zijn. Veel lees- en kookplezier!

Hoi Amit! Wil je iets vertellen over jezelf en je Indiase roots?

Vegan Indiase Aloo Paratha van Amit

‘Hoi, ik ben Amit, ik ben 26 jaar en ik woon in Dordrecht met mijn vrouw Daniëlle.

Ik ben geboren in New Delhi, de hoofdstad van India, en ik heb daar tot mijn 20e gewoond. Ongeveer 5,5 jaar geleden ben ik naar Nederland gekomen om Economie te studeren aan de Universiteit van Wageningen. Daarna ben ik gaan werken bij een fruitbedrijf in Rotterdam, maar daar ben ik sinds kort gestopt.

Daniëlle en ik willen namelijk ons huis en al onze bezittingen verkopen om vanaf deze zomer te gaan rondreizen. We willen onder andere naar India natuurlijk!’

Hoe vegan-friendly is de Indiase keuken? En hoe lang ben je zelf al veganist?

‘De Indiase keuken is heel vegan-friendly. Veel mensen in India eten ook vegetarisch, dat betekent daar geen vlees en geen eieren. Veel Indiase gerechten zijn van oorsprong plantaardig of heel makkelijk plantaardig te maken.

Vanuit huis uit ben ik vegetarisch opgevoed. Sinds ik in Nederland ben, heb ik verschillende documentaires gekeken en hierdoor ben ik steeds meer plantaardig gaan eten. Vooral de documentaire Dominion heeft mijn ogen geopend en sinds één jaar ben ik volledig vegan.

Naast dat ik het voor de dieren doe, vind ik het ook belangrijk voor het klimaat en mijn eigen gezondheid. Wij eten thuis dan ook voornamelijk whole food plant-based.’

Vegan Indiase Aloo Paratha van Amit

Is aloo paratha traditioneel een vegan gerecht of heb je aanpassingen moeten doen om het vegan te maken?

‘In principe is het een vegan gerecht, alleen in India bakken ze de paratha in ghee (een soort boter). Maar je kan natuurlijk ook plantaardige boter of olie gebruiken.’

Welke herinneringen heb je aan dit gerecht?

‘Mijn oma maakte vroeger altijd aloo paratha voor de lunch wanneer ik thuiskwam van school. Ik heb dan ook van haar geleerd hoe je het moet maken. Aloo paratha is een typisch Noord-Indiaas gerecht en wordt daar voornamelijk gegeten in de winter met warme tomatenchutney als ontbijt of lunch.’

Hoe kwamen jullie op het idee om kookworkshops te geven?

‘Daniëlle is Hey Groentje eigenlijk begonnen om meer te delen over plantaardig eten en mensen te begeleiden als gewichtsconsulent. Alleen in januari 2021 ontstond het idee om samen meer te doen met de Indiase keuken, omdat we het allebei leuk vinden om te koken en onze liefde voor de Indiase keuken graag met anderen delen.

Ik had eerst het idee om Indiase gerechten bij mensen thuis te gaan leveren, maar al snel ontstond het idee om heel Nederland deze gerechten gewoon zelf te leren maken d.m.v. online kookworkshops. Op 17 januari planden we een try-out in en deze was supersnel uitverkocht. We besloten dan ook om meer kookworkshop te gaan geven en zo veranderde Hey Groentje al snel naar een Indiaas kookplatform.’

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

‘Zoals je hebt kunnen lezen, staan we op het punt om rond te reizen en willen we een tijd naar India gaan. We hopen daar weer nieuwe dingen te leren over de Indiase keuken, zodat wij dat weer kunnen delen in de workshops.

Natuurlijk blijven we gewoon doorgaan met Hey Groentje! We zijn o.a. bezig met het creëren van online kooklessen de je met een abonnement kan bekijken via onze website. Verder blijven we af en toe een live kookworkshop geven en dromen we van een kookboek.’

Vegan Indiase Aloo Paratha van Amit
Vegan Indiase Aloo Paratha van Amit
Vegan Indiase Aloo Paratha van Amit
Vegan Indiase Aloo Paratha van Amit
Vegan Indiase Aloo Paratha van Amit
Vegan Indiase Aloo Paratha van Amit

Vegan Indiase Aloo Paratha van Amit

Indiase Aloo Paratha

Recept voor 2 stuks
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:

 • 100g aardappelen
 • 150g bloem
 • 1 1/2 tl zonnebloemolie
 • 1/2 tl zout (voor het deeg) + 1/4 tl zout (voor de vulling)
 • 60 ml water
 • 1 el verse koriander
 • 1 groene chili
 • 25g doperwten
 • 1/2 tl komijnzaad
 • plantaardige boter

Bereiding:

 • Kook de aardappelen beetgaar en laat ze vervolgens afkoelen.
 • Doe ondertussen de bloem, zonnebloemolie en 1/2 tl zout in een kom en kneed met je handen. Voeg steeds een beetje water toe en blijf kneden tot je een bal hebt gevormd. Laat het deeg vervolgens 15 minuten rusten.
 • Snijd de verse koriander en chili fijn.
 • Doe de doperwten en afgekoelde aardappelen in een kom en prak ze met een vork. Voeg koriander, groene chili, komijnzaad en 1/4 tl zout toe en meng alles goed door elkaar. Dit is de vulling voor je paratha.
 • Verdeel het deeg dat je eerder hebt gemaakt in 2 kleinere balletjes. Pak er 1 van en maak hiervan een kommetje. Doe de helft van de vulling hierin en vouw het kommetje weer dicht en rol opnieuw tot een bal. Rol het daarna voorzichtig uit met een deegroller. Gebruik genoeg bloem. Als er een gaatje ontstaat, maak het dan dicht met wat extra bloem. Herhaal met het andere balletje.
 • Bak de paratha met een beetje boter in een koekenpan goudbruin aan beide kanten. Herhaal met het andere stuk deeg.
 • Serveer eventueel met een extra klontje boter.

Ga jij dit recept ook maken? Maak er dan een foto van en tag @mint.green.mind en @heygroentje op Instagram! Amit en ik vinden het heel leuk om jullie creaties te zien!

Vegan Indiase Aloo Paratha van Amit

De (voorlopig) laatste kookworkshop van Amit en Daniëlle is over precies een week, op zondag 6 juni. Ik doe zelf ook weer mee! We maken veg biryani met raita en meedoen kost maar 5 euro! Inschrijven kan via heygroentje.com.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe workshops en kooklessen? Volg Hey Groentje dan op Instagram en Facebook.

Lees ook:
Taiwanese Vegan Rou Zhao van I-Wen
Iraanse linzensoep van Sammie
Opa’s bamisoep

 Dit is een recept van Amit. De foodfoto’s heb ik gemaakt en de mooie foto van Amit en Daniëlle is gemaakt door Miriam van The Veggie Reporter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *