Groen booschappen doen
Overig

Groen boodschappen doen

Ik doe het liefst boodschappen bij een verpakkingsvrije winkel. Helaas zijn er in Nederland en België nog niet veel van dat soort winkels. Ik woon in een klein dorpje en koop dus meestal mijn boodschappen bij de plaatselijke Lidl of Carrefour. Maar wel zo groen mogelijk. Vandaag vertel ik je hoe ik dat doe.

Groen booschappen doen

Als je winkelt bij een supermarkt waar je zelf je groente en fruit moet wegen, neem dan altijd een sterke tas mee waar je je producten in kunt doen. Zo heb je nooit meer plastic zakjes nodig. Weeg al je groente en fruit apart en gooi het in de tas. Plak de stickers op de voorkant. In het begin zullen de caissières je raar aankijken, maar na een paar weken beginnen ze je te kennen 😉

Groen booschappen doen

Als je bij jouw supermarkt niet zelf je groente en fruit mag wegen, leg dan alle grote dingen, zoals appels, kiwi’s, uien en tomaten los op de band of doe ze in een grote Re-Sack

Groen booschappen doen

Kleine dingen, zoals nootjes en sperziebonen zijn onhandig om apart te wegen en los in je tas te doen. En je kunt het de caissière ook niet aandoen om ze allemaal los op de band te leggen. Bij dit soort kleine dingetjes zou je dus snel kiezen voor een plastic zakje, maar ook hier zijn handige kleine Re-Sacks voor. (Je kunt trouwens ook gewoon zo’n waszakje voor BH’s gebruiken.)

Groen booschappen doen

Hier in België kun je bij de meeste supermarkten zelf je brood in een snijmachine doen. Je kunt die dan in een papieren of plastic broodzak doen, maar ik neem altijd mijn eigen herbruikbare broodzakken van biologisch katoen mee.

In Nederland kan dit bij de supermarkt niet, maar probeer het eens bij de bakker, op de markt of bij een bio winkel.

Groen booschappen doen

Helaas kun je niet alles verpakkingsvrij kopen. Toch kun je qua verpakkingen ook groenere keuzes maken. Koop bijvoorbeeld wat vaker karton in plaats van plastic. Rijst, pasta en muesli kun je vaak óf in een plastic verpakking óf in een kartonnen doosje kopen.
Koop ook je conservegroenten, zoals mais, bonen en kikkererwten in glas in plaats van blik. Die glazen potten kun je namelijk nog voor van alles gebruiken. De potjes die je hierboven ziet, hebben allemaal een tweede leven gekregen.

Heb jij nog tips om groener boodschappen te doen?

Lees ook:
Verpakkingsvrij winkelen bij Content in Leuven
DEN: het zero waste parfum gemaakt van de kerstboom op de Dam
Dag van de Duurzaamheid: interview met groene blogger Yalou van We are the Earth

24 thoughts on “Groen boodschappen doen”

 1. Tips heb ik niet. Ik zou het allemaal wel graag zelf doen, maar ik durf het niet uit schrik voor rare blikken en reacties. Ik wou dat groen boodschappen doen hier wat meer ingeburgerd was.

  1. Ik krijg juist vaak heel positieve reacties 🙂 En inderdaad wat Christi hieronder zegt. Probeer het eerst eens bij de bakker of op de markt.

 2. Zelf verkoop ik ook herbruikbare zakken, netjes, flessen, trommels etc. Tips die ik zou willen meegeven: De eerste keer met zo’n zakje gaan kopen is idd best eng, zelf ben ik daarom gestart bij een boerderijwinkel, daar keken ze er echt niet raar van op. Vervolgens een keer naar een bakker etc. Gewoon langzaam opbouwen, Vooraf even vragen kan natuurlijk ook in de winkel 🙂 zet ze gelijk aan het denken. Op de markt is het ook makkelijker.

  Verder eten wij graag taugé thuis, en dat komt altijd met een hoop plastic. Nu koop ik een grote zak mungobonen en laat daar steeds wat van ontkiemen naar taugé. In plaats van tig keer een kleine verpakking met plastic, heb je zo slechts 1 keer een plastic verpakking 🙂

 3. Leuke tips Djuli! Ik neem ook steeds vaker mijn eigen tasjes mee naar de supermarkt. In het begin even wennen maar het gaat steeds beter!

 4. Wist je trouwens dat jouw glazen potjes ook gewoon in de diepvriezer kunnen? Ik vond het moeilijk om plastic te voorkomen voor diepgevroren groenten en fruit, tot ik ontdekte dat glas even goed werkt! Ook voor soep of een lunch is het ideaal, je haalt ‘s morgens gewoon je potje uit en tegen de middag is het ontdooit en eetklaar. Lekker makkelijk!

 5. Ik moet zeggen dat ik op zich best vaak nog mijn groenten in een plastic tasje doe. Die van de AH zijn namelijk het perfecte formaat voor het prullenbakje in de wc haha :P.

  1. Haha inderdaad! Dat deed ik vroeger ook. Nu hebben we gelukkig zo’n grijze container. Ik leeg ze regelmatig daarin, dus geen zakjes meer nodig.

 6. Handige tips! Ik ga denk ik ook die groentenzakjes maar eens bestellen. Zat me laatst al te ergeren toen ik bij de Appie was en tomaten moest hebben, alles zit in plastic! Wat ik alleen lastig vind zijn bijvoorbeeld staplefoods zoals rijst en pasta. Ik wil het natuurlijk wel in een glazen pot doen maar ik zou niet goed weten waar je het plastic vrij ‘opnieuw’ kan kopen. In de winkels zit dit toch altijd in plastic 🙁

 7. Wat een ontzettende handige tips! Aan veel dingen had ik nog niet eens gedacht, zoals alle losse groenten in je eigen duurzame tas. Vind het een beetje eng, maar ga er ook langzaam aan mee beginnen! X

 8. Leuke blog! Misschien een idee om de blog nog aan te vullen met een paar supermarkten waar je al wel verpakkingsarm/vrij boodschappen kan doen. Zoals Superfair in utrecht en De Nieuwe Graanschuur in Amersfoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *