Geroosterde butternutsoep met koolrabi
Food Recepten

Geroosterde butternutsoep met koolrabi

Het pompoenseizoen is weer volop aan de gang! Vandaag deel ik een recept met butternut en een ingrediënt die ik niet zo vaak gebruik: koolrabi.

Pumpkin season!

Yesss het is weer herfst, misschien toch wel mijn favoriete seizoen! En dat komt onder andere door alle lekkere pompoengerechten die ik weer kan maken in de herfst. Mijn favoriete pompoensoort is de butternut (wordt ook wel flespompoen genoemd). De butternutpompoen is namelijk vrij makkelijk te snijden en je kunt gewoon de schil ervan opeten.

Het idee voor dit recept kreeg ik op de markt. De groenteman gaf me een gratis koolrabi mee toen ik een butternut kocht, omdat het volgens hem de soep extra lekker en romig maakt. Dus dat heb ik meteen geprobeerd en hij had gelijk! Ik vind het zelf altijd lekkerder om de pompoen eerst te roosteren in de oven voordat ik er soep van maak, dus dit recept is een beetje van de groenteman en een beetje van mij.

Ga je dit recept ook maken? Maak er dan een foto van en tag me op Instagram! Ik vind het altijd heel leuk om jullie foodfoto’s te zien!

Geroosterde butternutsoep met koolrabi

Geroosterde butternutsoep met koolrabi

Recept voor een grote pan soep

Dit heb je nodig:

  • oven
  • (herbruikbaar) bakpapier
  • soeppan
  • staafmixer

Ingrediënten:

  • 1 middelgrote butternutpompoen (± 1,5 kg)
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl oregano (gedroogd)
  • 1 tl salie (gedroogd)
  • 1 koolrabi (± 400 g)
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 tl sriracha of sambal
  • zout en peper
  • olijfolie

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Was de butternutpompoen onder de kraan.
  • Verwarm de butternut 2 minuten in de magnetron. Deze stap is optioneel, maar het maakt het snijden straks een stuk makkelijker.
  • Snijd de kontjes van de butternut en snijd hem in de lengte doormidden. Verwijder de pitten en houd deze apart. Snijd de butternut in halve maantjes van ongeveer 1 cm dik. Laat de schil eraan zitten. Deze kun je opeten.
  • Bekleed een bakplaat met (herbruikbaar) bakpapier en leg de plakjes butternut erop.
  • Snijd de kontjes van de sjalotten en knoflookteentjes en pel het velletje eraf. Leg de grote stukken sjalot en knoflook bij de butternut op de bakplaat.
  • Besprenkel de butternutplakjes op de bakplaat met een beetje olijfolie, een flinke snuf zout en peper en de oregano en salie.
  • Zet de butternutplakjes 30 minuten in de oven en schep ze halverwege om, zodat beide kanten mooi zacht en bruin worden.
  • Schil de koolrabi en snijd hem in blokjes.
  • Verhit een beetje olijfolie in een soeppan en bak de koolrabiblokjes een paar minuten tot ze goudbruin zijn. Haal de butternut uit de oven en voeg het toe aan de soeppan.
  • Voeg nu ook de sriracha of sambal en de groentebouillon toe en laat de soep 15 minuten koken.
  • Mix het geheel met een staafmixer tot een gladde soep. Breng het eventueel op smaak met extra peper en zout.

Tip:

  • Rooster de pompoenpitten even in de pan of oven en serveer ze bij de soep.
  • Als je geen butternut kunt vinden, kun je ook een gewone oranje pompoen gebruiken voor dit recept.
Geroosterde butternutsoep met koolrabi
Geroosterde butternutsoep met koolrabi

Lees ook:
Vegan kippensoep
Bamisoep
Stoofpotje met pompoen en kikkererwten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *