10x10 challenge
Fair Fashion Inspiratie

10×10 summer challenge: 10 kledingstukken, 10 outfits, 10 dagen

Deze zomer deed ik voor het eerst mee met de 10×10 challenge. Ik droeg 10 dagen lang maar 10 kledingstukken en probeerde daar 10 verschillende outfits mee te maken. Vandaag laat ik je zien hoe dat ging.

Waarom ik mee wilde doen

Al maandenlang volg ik Verena van My Green Closet via Instagram en YouTube. Zij heeft een capsule wardrobe en bij haar zag ik ook al een paar keer de 10×10 challenge voorbijkomen.

Bij een capsule wardrobe kies je ongeveer 33 kledingstukken uit voor 3 maanden. Elk seizoen mag je kledingstukken wisselen, maar tijdens die 3 maanden is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk combinaties kan maken met de items die je hebt uitgekozen. Het is een manier om creatiever te zijn en goed na te denken over wat je stijl is. Een capsule wardrobe leek mij nog best wel lastig, maar de 10×10 challenge is eigenlijk een mini-versie ervan. Daarom wilde ik eerst eens de 10×10 challenge proberen om te kijken of een capsule wardrobe wel iets voor mij is.

Wat is de 10×10 challenge?

Bij de 10×10 challenge kies je 10 kledingstukken uit voor 10 dagen. Dit is inclusief schoenen, maar tassen, sieraden en andere accessoires worden daar niet bijgerekend. Je maakt er uiteindelijk 10 verschillende outfits mee, dus je moet veel combineren. Je mag zelf kiezen hoeveel broeken, shirtjes en jurkjes je wilt gebruiken, als het in totaal maar 10 items zijn. Je kan er dus ook voor kiezen om 1 broek, 1 jurkje, 1 paar schoenen en 7 shirtjes te gebruiken, maar ik heb zelf een iets gevarieerdere mix gekozen.

De challenge is bedacht door Lee Vosburgh van Stylebee. Ook zij doet elk seizoen zelf mee met de challenge en deelt haar outfits op Instagram. Daar doen trouwens heel veel mensen mee. Je kunt hun outfits vinden via de hashtags #10x10challenge, #10x10friends en #summer10x10.

Deze zomer hebben ook 2 andere hele leuke Nederlandse bloggers meegedaan en zij hebben er al een blogpost over geschreven; Hermien van Kouwe Kleren en Linda van Zaailingen.

Mijn 10 kledingstukken

10x10 challenge

Shirtjes

 • Streepjesblousje van Esprit
 • Witte broderie top van People Tree (gekocht bij Tenue Préférée in Leuven)
 • Zwart shirtje met witte stippen van Esprit

10x10 challenge

Broeken

 • Nette grijze broek van JBC
 • Zwarte wijde broek van JBC

10x10 challenge

Jurkjes en vestje

 • Tweedehands jurkje met bloemenprint (gekocht in de kringloopwinkel)
 • Heeeel oud zwart jurkje van H&M
 • Vestje van JBC

10x10 challenge

Schoenen

 • Sandaaltjes van TOMS
 • Zwarte sneakers van Bohempia (gekocht bij Hempmade in Leuven)

Mijn selectie is een mix van tweedehands en nieuwe kleding, fair fashion en hele oude H&M-meuk en veel gedragen items en dingen die ik bijna nooit draag. De zwarte schoenen draag ik bijna elke dag. Ook de 2 jurkjes draag ik in de zomer heel vaak. De shirtjes en broeken zijn dingen die ik eigenlijk een beetje te chic vind om op een simpele doordeweekse dag te dragen, waardoor ze maar in de kast bleven hangen. Dus die heb ik juist gekozen om mezelf een beetje extra te challengen.

Bij het uitzoeken van deze items heb ik rekening gehouden met met het weer (HEET!) en de dingen die ik ging doen tijdens die 10 dagen. Ik moest 5 van de 10 dagen werken (ik werk in een biowinkel waar het altijd koud is), ik was 4 dagen vrij en ik ging een bruiloft fotograferen.

Dat laatste was mijn uitgangspunt bij het uitzoeken van mijn items. Ik heb eerst een outfit gekozen voor de bruiloft en daaromheen heb ik dingen uitgezocht die ik op een andere manier kon combineren met die kledingstukken.

Mijn 10 outfits

10x10 challenge
10x10 challenge

Dag 1, vrijdag 27 juli

Op de eerste dag van de challenge moest ik werken en ‘s avonds ging ik naar de verjaardag van mijn schoonvader. Naar het werk droeg ik m’n sneakers, maar ‘s avonds ruilde ik ze om voor mijn TOMS sandaaltjes. Ik hou echt van all-black outfits, maar voor deze warme dag was het misschien niet zo geschikt. Gelukkig is die wijde broek wel lekker luchtig, dus uiteindelijk viel het wel mee.

 

10x10 challenge
10x10 challenge

Dag 2, zaterdag 28 juli

Op zaterdag moest ik weer werken, dus ik droeg weer m’n zwarte schoenen. De combinatie van die schoenen met die broek vind ik niet zo mooi, maar verder vind ik dit wel een hele leuke outfit. ‘s Avonds ging ik nog een terrasje doen in de stad met een collega, dus ik wisselde de sneakers in voor sandaaltjes en ik nam een vestje mee, want het koelde snel af.

 

10x10 challenge

Dag 3, zondag 29 juli

Op zondag was ik vrij en ging ik zwemmen. De rest van de dag was ik gewoon thuis en droeg ik m’n bloemetjesjurk.

 

10x10 challenge

Dag 4, maandag 30 juli

Op maandag moest ik weer werken en droeg ik weer m’n lelijke broek-schoenencombinatie. Het shirtje vind ik trouwens wel heel leuk staan bij deze broek!

 

10x10 challenge

Dag 5, dinsdag 31 juli

Deze outfit vond ik maar niks. Het zat niet lekker (het shirtje is best wel kort, dus die kwam steeds uit m’n broek) en ik vind de kleurencombinatie ook heel saai. Maar na 4 dagen zaten er al wat dingen in de was en begonnen de combinaties een beetje op te raken.

 

10x10 challenge

Dag 6, woensdag 1 augustus

Precies dezelfde dag als zondag: zwemmen en chillen. Dus ik droeg weer een simpel jurkje.

 

10x10 challenge

Dag 7, donderdag 2 augustus

Donderdag ging ik sushi eten met Jens en daarna met vrienden wat drinken in de stad. Ik was nu echt running out of combinations, dus ik moest creatief zijn. Ik droeg het jurkje van de dag ervoor gecombineerd met het shirtje van dag 1 en ik vond dit eigelijk wel een hele leuke combi! Uiteindelijk was dit misschien wel mijn favoriete outfit van de hele challenge.

 

10x10 challenge
10x10 challenge

Dag 8, vrijdag 3 augustus

Another day at work. Deze outfit was wel oké; comfi, leuk, maar niet één van m’n favorieten.

 

10x10 challenge

Dag 9, zaterdag 4 augustus

Dit was de dag van de bruiloft! Deze outfit had ik van tevoren al uitgezocht; comfortabel, maar wel netjes. Het liefst had ik hier nog mijn sandaaltjes bij gedragen, maar ik weet gewoon dat ik daar niet de hele dag op kan lopen.

 

10x10 challenge

Dag 10, zondag 5 augustus

De dag na de bruiloft was ik heeeel moe. Ik heb alleen maar geslapen en alvast wat foto’s bewerkt. Ik droeg weer hetzelfde jurkje als de zondag ervoor. Ik wilde eigenlijk 10 verschillende outfits dragen in deze 10 dagen, maar het was echt veeel te warm om hier nog een laagje overheen te doen (en ik was te lui om een andere combinatie te verzinnen), dus het zijn 9 verschillende outfits geworden.

Wat ik ervan vond

Ik vond dit echt een hele leuke challenge! Ik heb een paar nieuwe combinaties ontdekt en ik heb kledingstukken gedragen die al heel lang in de kast hingen. Mijn favoriete outfit van deze 10 dagen was die van dag 7. Deze combinatie had ik nog nooit gedragen, maar ik heb die outfit samengesteld, omdat er nog weinig andere opties waren en dat bleek juist een hele leuke te zijn. De outfits van dag 1 en 2 vond ik ook heel geslaagd en het tweedehands bloemenjurkje blijft natuurlijk ook favoriet.

Achteraf had ik er wel graag een iets simpeler shirtje bij willen hebben, want ik vond sommige outfits te veel op elkaar lijken; allemaal vrij chic met die nette blousjes en wijde broeken. Een leuk gestreept shirtje had het misschien wat meer casual gemaakt. Verder was ik wel heel blij met mijn keuzes.

Klaar voor een capsule wardrobe?

Ik denk dat ik nu nog niet ga beginnen aan een capsule wardrobe, maar ik ga zeker meedoen met de volgende editie van de 10×10 challenge. Deze keer heb ik niet mijn tassen gefotografeerd, maar dat ga ik de volgende keer wel doen, want die kunnen een outfit helemaal veranderen. Ik wil dan ook wat meer sieraden en andere accessoires gebruiken, zoals hoedjes of sjaaltjes. Dat zal in de herfst wel lukken. Misschien ga ik een extra challenge verzinnen voor mezelf; alleen maar tweedehands items of alleen maar kledingstukken die ik bijna nooit draag bijvoorbeeld. Ik heb er nu al zin in!

Doe jij ook mee met de 10 x 10 challenge in de herfst? Houd de Instagram stories van Lee goed in de gaten om te zien wanneer de volgende challenge begint. Ik zal het zelf ook aankondigen via mijn Instagram.

 

Wat vond jij de leukste outfit van mijn 10 x 10 challenge?

 

Lees ook:
Fair fashion outfit for him & her
10 x mijn favoriete fair fashion blogs
Fair fashion winkels in Leuven #1

13 thoughts on “10×10 summer challenge: 10 kledingstukken, 10 outfits, 10 dagen”

 1. Jaaa, leuk! Die combinatie van het jurkje en stippenblouseje vind ik ook echt heel leuk. Sowieso is dat blouse al leuk en dat zwart staat je goed. Heb je je blouseje trouwens geknoopt of is ie van zichzelf zo kort? Door jou wil ik trouwens misschien eindelijk ook wel eens aan de nette broeken 😉
  Grappig om te zien hoe je ontdekt wat wel en niet goed samengaat en prettig zit. Vreemd genoeg vind ik je zwarte schoenen en grijze broek beter combineren met de (ook al zo mooie) broderie top dan met de gestreepte top. Maar het kan zo zijn dat het anders overkomt door je pose ofzo.
  In de herfst ga ik denk ik ook weer meedoen!

  1. Dankjewel Linda! Het zwarte blousje heb ik geknoopt. En het kan inderdaad door mijn awkward poses komen haha! Leuk dat je ook weer mee gaat doen met de volgende editie. Ik kijk er al naar uit!

 2. Heel leuk om te lezen en te zien! Leuke combi’s heb je ook gemaakt en ben inderdaad wel benieuwd welke tassen je erbij droeg. Ik ben benieuwd naar je volgende challenge 😀

 3. Wat super leuk om dit te zien! Nu begint het bij mij ook te kriebelen om een keer mee te doen. Ik vind de outfit van dag 7 misschien ook wel het leukste. En die grijze boek vind ik ook echt fantastisch 🙂

 4. Leuk zeg. Je hebt echt leuke outfits uitgekozen ook. Het lijkt mij best lastig om zo´n challenge te doen, maar ik denk dat het heel waardevol kan zijn. Keep up the good work!

 5. Ik kende de 10×10 challenge nog niet, maar wat een goed initiatief! Ik weet niet of ik dat zo zou kunnen verzinnen hoor.. Ben bang dat ik dan toch snel naar alleen basics grijp en de outfits snel saai worden.. Zal zeker eens Verena opzoeken! Enne, ik kijk uit naar de outfits uit de volgende 10×10 challenge!

 6. Heel leuk! Ik had zelf nog nooit van de 10×10 challenge gehoord. Misschien dat ik het zelf ook maar eens ga proberen. Er liggen genoeg kledingstukken in me kast die ik amper gedragen heb.

  Gr.

  Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *