Zoete aardappelburgers met guacamole en mangosalsa

Mexicaanse zoete aardappelburger met guacamole en mangosalsa

Gisteren had ik zo veel zin in een lekkere, warme en vullende maaltijd, dus maakte ik deze zoete aardappelburgers met guacamole en mangosalsa. Het was zo lekker dat ik het recept nu al met jullie wil delen!

Mexicaanse zoete aardappelburger met guacamole en mangosalsa

Als je mij al langer volgt, week je dat ik gek ben op Mexicaans eten. Op een van mijn favoriete vegan foodblogs vond ik een recept voor zoete aardappelburgers en dat zag er zo goed uit dat ik ‘m ook wilde proberen. Ik veranderde wel wat ingrediënten en maakte er guacamole en een mangosalsa bij. En dit is het resultaat. Sooo good!

Mexicaanse zoete aardappelburger met guacamole en mangosalsa

Mexicaanse zoete aardappelburger met guacamole en mangosalsa

Zoete aardappel uit de oven is zo lekker! Dat ga ik vaker maken.

Mexicaanse zoete aardappelburger met guacamole en mangosalsa

Oké, je moet er wel even voor in de keuken staan, maar dan heb je ook wat! Reken ongeveer 1,5 uur voor de voorbereiding + het bakken in de oven. Als de burgers in de oven zitten, heb je genoeg tijd om de guacamole en mangosalsa te maken.

De burger krijgt een goede structuur door de zwarte bonen en de rijst. Ik heb vaak burgers gemaakt die snel uit elkaar vielen, maar bij deze voegde ik een beetje havermeel toe. Dat maakt ze een stuk steviger. Havermeel is trouwens heel makkelijk te maken door gewoon een beetje havermout in de blender te doen.

Mexicaanse zoete aardappelburger met guacamole en mangosalsa

Mexicaanse zoete aardappelburger met guacamole en mangosalsa

Zoete aardappelburgers met guacamole en mangosalsa

Inspired by Minimalist Baker.

Dit heb je nodig voor 6 (grote) burgers:
– 3 à 4 grote zoete aardappels
– 1 cup zwarte bonen (eerst 8 uur laten weken en anderhalf uur laten koken als je gedroogde bonen gebruikt)
– 1 cup bruine rijst
– ½ cup havermeel (havermout even in de blender doen = havermeel)
– ½ rode ui, fijngesneden
– 2 ½ tl komijnpoeder
– 1 tl gerookt paprikapoeder
– flinke snuf (zwarte) peper en zout
– olijfolie

– harde broodjes
– sla

Dit heb je nodig voor de mangosalsa (voor 2 personen):
– 1 mango, in blokjes
– 2 tomaten, in blokjes
– ¼ rode ui, fijngesneden
– bosje koriander, fijngehakt
– sap van een halve limoen
– snufje peper en zout

Dit heb je nodig voor de guacamole (voor 2 personen):
– 1 avocado
– ½ tomaat, in blokjes
– 2 teentjes knoflook, fijngesneden
– sap van een halve limoen
– flinke snuf (zwarte) peper en zout

Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Was de zoete aardappels en leg ze 2 minuten in de magnetron (zo worden ze zachter en kun je ze makkelijker snijden).
– Snijd de aardappels in de lengte door de helft en besmeer ze met een beetje olijfolie. Bedek een bakplaat met (herbruikbaar) folie. Leg de zoete aardappels met de gesneden kant naar beneden en zet ze 30 minuten in de oven.
– Kook ondertussen de bruine rijst extra lang (tot de zoete aardappels klaar zijn).
– Verlaag de verlaag de temperatuur van de oven naar 190 graden
– Doe de zwarte bonen in een grote kom en plet een deel ervan met een aardappelstamper (er mogen nog hele bonen in zitten). Voeg de zoete aardappel (zonder schil), 1 cup gekookte rijst (let op: je houdt rijst over!), havermeel, ui en kruiden toe en kneed het tot je een grote bal kunt vormen van het deeg.
– Maak 6 burgers van het deeg. Vet een bakplaat in en leg de burgers erop. Druk een beetje aan.
– Zet de burgers in de oven. Draai ze na 20 minuten om en bak dan nog 20 à 25 minuten (totaal 40 à 45 minuten dus).
– Maak ondertussen de salsa door de mango, tomaat, ui, koriander, limoensap, peper en zout te mixen in een kom.
– Net voordat de burgers klaar zijn maak je ook de guacamole: Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een kom. Plet de avocado met een vork. Voeg de tomaat, knoflook, limoensap, peper en zout toe. Schep nog eens goed door.
– Serveer de burgers op een broodje met sla, guacamole en mangosalsa.

Tips:
– Serveer de rijst die je overhoudt bij de burger. Voeg eventueel wat andere ingrediënten toe. Ik bakte de rijst nog even in een koekenpan met knoflook, tomaat, mais en koriander.
– Ik maakte vrij grote burgers. Als je kleinere burgers maakt, doe ze dan iets korter in de oven.
– De burgers die je niet op krijgt, kun je een paar dagen bewaren in de koelkast of invriezen.

Mexicaanse zoete aardappelburger met guacamole en mangosalsa

Ga je dit recept ook maken? Ik ben heel benieuwd naar je foto’s! Deel ze met mij via FacebookInstagram of Twitter en gebruik de hashtag #mintgreenmind.

Lees ook: Mexicaanse quinoa

17 Comment

  1. Dat ziet er superlekker uit! En ideaal om de kinderen vegetarisch te laten eten zonder klagen 😉
    Dit proberen we tijdens de vakantie zeker eens uit!

    1. Djuli says: Beantwoorden

      Leuk Hilde! Laten je me weten wat jullie ervan vonden? :)

  2. Lekker zeg Djuli! Ik heb inderdaad ook wel eens burgers gemaakt van courgette en die vielen een beetje uit elkaar… Ik eet niet zo vaak zoete aardappel maar ga deze zeker onthouden!

    1. Djuli says: Beantwoorden

      Ahh ik hou van zoete aardappel! Ja, een klein beetje havermeel toevoegen werkt echt goed :)

  3. Oeh, dit ziet er heeerlijk uit, prachtige foto’s heb je ervan gemaakt! Ben erg benieuwd hoe ’t smaakt.

    1. Djuli says: Beantwoorden

      Dankjewel Demi 😀

  4. Ah, dit ziet er zó lekker uit! Ga ik zeker opslaan en binnenkort maken. :)

    1. Djuli says: Beantwoorden

      Leuk! Laat je me weten of ze goed zijn gelukt?

  5. Oh, heerlijk lijkt me dit! dank voor het delen!

  6. Dat ziet er echt heerlijk uit!

  7. Djuuuuuuuuli wat doe je me aan? Ik wil dit nu zo graag maken. Het ziet er echt te lekker uit :O

    1. Djuli says: Beantwoorden

      Haha dankjewel Desi! Ze waren echt suuuper lekker :)

  8. Mijn jongste wil geen vlees eten…wat een goed alternatief! Lekkuhhh

    1. Djuli says: Beantwoorden

      Wat goed van hem! Jullie zullen niks missen met deze burgers :)

  9. Dit klinkt en ziet er echt yummy uit!

  10. Klinkt goed zeg! Het ziet er super lekker uit!

  11. […] Zoete aardappelburger met guacemole en mangosalsa – Mint Green Mind […]

Geef een reactie