Verpakkingsvrij winkelen bij Content in Leuven

Verpakkingsvrij winkelen bij Content in Leuven

Verpakkingsvrij winkelen wordt steeds populairder. Dat vind ik natuurlijk geweldig nieuws! Veel grote Nederlandse en Belgische steden hebben al een verpakkingsvrije winkel. In Leuven zit er sinds eind 2014 ook één. Ik ging er naartoe met een tas vol lege glazen potjes om uit te vinden hoe het werkt.

Verpakkingsvrij winkelen bij Content in Leuven

De naam zegt het al, een verpakkingsvrije winkel verkoopt alleen producten zonder verpakking. Je moet dus je eigen potjes en tasjes meenemen en vullen. Maar als je hier toevallig langsloopt, heb je natuurlijk geen potjes bij je. Daarom verkoopt Content ook glazen potten en herbruikbare tasjes, zodat je hier alsnog kunt winkelen. Je kunt die potten en tassen dan thuis weer hergebruiken.

Verpakkingsvrij winkelen bij Content in Leuven

Verpakkingsvrij winkelen bij Content in Leuven

Verpakkingsvrij winkelen bij Content in Leuven

Bij Content vind je heel veel verschillende producten, zoals kruiden, bonen, pasta, groenten en zelfs verse sapjes. Alles zit in grote potten waar je zelf de hoeveelheid uit kan halen die jij nodig hebt. Soms hebben ze ook versgebakken brood en gebak, waarvan een groot deel vegan is. Helaas werd mij verteld dat de vegan taart net uitverkocht was. Daar kom ik dus nog eens voor terug!

Verpakkingsvrij winkelen bij Content in Leuven

Hoe werkt het nou precies?
Het is eigenlijk heel simpel. Je neemt je eigen potje mee of je koopt er één in de winkel. Het potje moet je eerst wegen en labelen. Vervolgens kun je het potje vullen. Ik schepte een paar grote lepels groentebouillon in mijn potje. Daarna laat je het nog eens wegen bij de kassa. De barcode op je potje wordt gescand. Het gewicht van het lege potje wordt van het totaalgewicht afgetrokken en zo blijft het gewicht van de inhoud over. En dat betaal je. Je betaalt dus nooit te veel.

Een groot voordeel van verpakkingsvrij winkelen is dat je zelf kiest hoeveel je wilt hebben. Heb je voor een recept van een bepaald product maar een klein beetje nodig? Dan neem je een klein potje mee en betaal je alleen voor de hoeveelheid die jij nodig hebt. Zo blijven je kasten niet vol staan met halfvolle potten die je toch nooit meer gaat gebruiken.

Verpakkingsvrij winkelen bij Content in Leuven

Content
Tiensestraat 259, Leuven
Website Content
Ma – vr: 10:00 – 20:00
Za: 10:00 – 17:00
Zo: gesloten

Andere verpakkingsvrije winkels in Nederland en België:
Robuust, Antwerpen
Ohne, Gent
BE O, Gent
De KleinKeuken, Kortrijk
Prana Bio Bulk
Kabas, Mechelen

Mimint, Arnhem
WAAR, Tilburg
De Nieuwe Graanschuur, Amersfoort

Verpakkingsvrij winkelen bij Content in Leuven

Lees ook: 
Groene hotspot in Gent: Moor & Moor
Verpakkingsvrij koken: Mexicaanse quinoa
Groen boodschappen doen

20 Comment

 1. Ik zag het laatst op de TV, best een goed idee. Wat leuk om te lezen dat er in Tilburg ook zo’n winkel zit, de winkel kende ik wel, maar niet dat ze verpakkingsvrij waren.

 2. Wat een super leuk concept, het is stiekem ook nog eens veel leuker om alles in glazen potjes te hebben in plaats van dat lelijke plastic. 🙂

  1. djuuuuli says: Beantwoorden

   Ja dat vind ik ook! Ik heb allemaal verschillende potjes (van jam en pastasausjes enzo) en dat maakt het eigenlijk nog leuker 🙂

 3. inderdaad een heel nuttig en duurzaam concept … ik werk er graag mee samen, Nadine

 4. Oh, ik word al vrolijk van de foto’s! Het ziet er super leuk en origineel uit. Zeker iets om even naartoe te gaan, mocht ik ooit eens in de buurt zijn. Ik kan wel gemakkelijk naar de verpakkingsvrije winkel in Utrecht!
  Liefs

 5. Wat een gaaf idee zeg! Dit kende ik nog niet, wel super handig. -x-

 6. Hier kan ik nu zo blij van worden 🙂

 7. Wat grappig dat je daar na je eigen tasjes en potjes mee naar toe neemt 😀 En ook goed voor het milieu~

  1. djuuuuli says: Beantwoorden

   Geweldig concept toch? Ik hoop dat dit in de toekomst ook bij gewone supermarkten kan!

 8. Zulke initiatieven maken mij altijd zo blij, maar bij mij in de buurt zit er helaas nog geen. Vooral dat je inderdaad zelf kunt beslissen hoeveel je meeneemt: ideaal!

  1. djuuuuli says: Beantwoorden

   Jammer hè? Maar gelukkig komen er steeds meer winkels bij!

 9. Leuk idee, zolang mensen zelf hun potjes meenemen en hergebruiken. Ik zou ook al blij zijn als ze in conventionele supermarkten biologisch afbreekbare verpakkingen hadden zoals PLA van mais of suikerriet. Je kan trouwens bij de Bioplanet je eigen potjes meenemen voor vegetarische burgers of smeerseltjes in te doen.

 10. Bij Content ben ik nog niet langsgeweest, wel bij Ohne in Gent. Hopelijk winnen verpakkingsvrije winkels snel aan populariteit zodat ze ook buiten de grote steden opduiken.

 11. Wat ontzettend tof zeg! Ik zeg dat wel meer winkels dat mogen doen 🙂

 12. Content staat nog op mijn ‘to do’ lijstje, bij OHNE en Robuust ging ik wel al vaak winkelen. Nu ik je mooie foto’s zie, kriebelt het nog meer, dus ik plan binnenkort maar eens een dagje Leuven in!
  Nog twee extra adresjes: ook bij de Kleinkeuken in Kortrijk en BE-O in Gent kan je met je eigen bokaaltjes terecht voor verpakkingsvrije goodies…

  1. djuuuuli says: Beantwoorden

   Bedankt voor je tips, Silke! Ik zet ze erbij.

 13. Dit is nou iets waar ik echt eens heen wil! Super goed en sterk concept!

 14. Ik ga binnenkort toch écht eens langs Robuust! in Antwerpen. Ik ben er al veel te lang over bezig. O:-)

 15. Vind het zo jammer dat dit niet bij mij in de buurt is, lijkt me echt heerlijk. Het is zo zonde al die verpakkingen die je overal omheen hebt en eigenlijk vaak nergens voor nodig.

 16. […] Lees ook: 3 groene hotspots in Leuven #1 Verpakkingsvrij winkelen bij Content in Leuven […]

Geef een reactie