Last Minute Kerstmenu: 3 makkelijke vegan recepten

3 simpele vegan kerstrecepten

Deze week had ik eindelijk tijd om wat kerstrecepten te proberen. Ik had al tientallen recepten opgeslagen, maar gewoon steeds geen tijd gehad om iets te maken. Deze 3 recepten zijn heel makkelijk. Heb jij ook geen tijd/zin om lang in de keuken te staan dit weekend? Dan is dit kerstmenu iets voor jou.

Mini pot pies met bladerdeegsterrenMini pot pies met bladerdeegsterren - Mint Green Mind

Recept van Minimalist Baker, een beetje aangepast.

Voor 6 personen
Bereidingstijd: 20 minuten + 35 minuten in de oven

Dit heb je nodig:
– 1 ui, fijngesneden
– 4 wortels, in blokjes
– ¼ cup bloem
– ½ cup droge witte wijn
– 3 cups groentebouillon
– 2 tl verse of droge tijm
– 1 blik/pot witte bonen (ongeveer 400 g)
– olijfolie
– peper en zout
– 1 rol bladerdeeg
– klein beetje amandelmelk (of andere plantaardige melk)

– 6 kleine schaaltjes

Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Zet een soeppan met olijfolie op het vuur en bak daarin de ui en voeg na 4 à 5 minuten de wortel en een flinke snuf zout en peper toe. Laat dit nog 3 minuten staan.
– Voeg de bloem toe en roer goed door. Voeg vervolgens de wijn toe en dan de groentebouillon. Blijf goed roeren zodat er geen klontjes in komen.
– Voeg de witte bonen en tijm toe en laat het geheel zachtjes koken.
– Steek ondertussen 6 sterren uit het bladerdeeg met een koekjesvorm. Als je die niet hebt, kun je ook gewoon vierkantjes (of een ander vormpje) snijden.
– Bestrijk de sterren met een beetje amandelmelk zodat ze straks een mooi kleurtje krijgen in de oven.
– Verdeel de inhoud van de pan over de 6 schaaltjes en leg de sterren er voorzichtig op.
– Zet de schaaltjes 35 tot 40 minuten in de oven, tot het bladerdeeg mooi goudbruin is gekleurd.

Tips:
– Gebruik vegan bladerdeeg, bijvoorbeeld van Tante Fanny of AH.
– Check op Barnivore of in deze lijst of jouw wijn vegan is.
– Nog makkelijker: maak de pot pies al een dag van te voren en warm ze tijdens het diner snel nog even op in de oven. Een paar minuutjes is genoeg.

Mini pot pies met bladerdeegsterren - Mint Green Mind

Mini pot pies met bladerdeegsterren - Mint Green Mind

Flespompoen met granaatappelpitjes en geroosterde kikkererwtenFlespompoen met granaatappelpitjes en geroosterde kikkererwten - Mint Green Mind

Recept van Blackbirds and Cakes, een beetje aangepast.

Bijgerecht
Bereidingstijd: 20 minuten + 40 minuten in de oven

Dit heb je nodig:
– 1 flespompoen
– 100 g bulgur
– 1 blik kikkererwten (400 g)
– pitjes van 1 granaatappel
– 1 rode ui, in halve maantjes
– 1 el balsamicoazijn
– 150 g spinazie
– 1 tl komijnpoeder
– 1 tl paprikapoeder
– ½ tl chilipoeder
– 2 el olijfolie + extra
– snuf zout en peper
– paar blaadjes peterselie

Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Snijd de pompoen door midden in de lengte en haal met een lepel de zaden en draden uit de pompoen
– Smeer de pompoen aan de snijkant in met een beetje olijfolie en bak de pompoen op een met bakpapier bekleedde bakplaat 40 minuten in de oven.
– Giet de kikkererwten af en meng met de olijfolie, paprikapoeder, komijnpoeder en chilipoeder. Bak de kikkererwten op een met bakpapier bekleedde bakplaat in ongeveer 30 minuten knapperig. Als je oven groot genoeg is, kan dit naast of onder de pompoen.
– Kook ondertussen de bulgur volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
– Bak de ui in 1 el olijfolie en de 1 el balsamicoazijn op middel-laag vuur in ongeveer 15 minuten zacht en doorzichtig. Voeg daarna de spinazie toe en bak tot het is geslonken.
– Meng in een grote kom de bulgur, 3/4 van de granaatappelpitjes, spinazie, ui, zout en peper.
– Hol de pompoen uit, maar laat nog ongeveer 1 cm langs de rand en op de bodem zitten
– Vul de uitgeholde pompoen met het bulgur mengsel.
– Serveer met de overige granaatappelpitjes, geroosterde kikkererwten en blaadjes peterselie.

Tips:
– Je kan dit gerecht zowel warm als koud serveren (maar warm is lekkerder!)
– Dit gerecht is waarschijnlijk nog lekkerder met een sausje, zoals een tahinisausje of soja yoghurtsausje.

Flespompoen met granaatappelpitjes en geroosterde kikkererwten - Mint Green Mind

Flespompoen met granaatappelpitjes en geroosterde kikkererwten - Mint Green Mind

Warm fruit met vanille-ijsWarm fruit met soja vanille-ijs - Mint Green Mind

Recept van Cotter Crunch, een beetje aangepast.

Voor 6 personen
Bereidingstijd: 10 minuten + 1 uur in de oven

Dit heb je nodig:
– 2 appels, in schijfjes
– 2 peren, in schijfjes
– 4 schijven ananas uit blik, in stukken + een beetje sap
– 1 ½ cup verse cranberry’s
– 2 tl citroensap
– ⅓ cup kokosbloesemsuiker
– 1 el agavesiroop
– 1 tl kaneel
– snuf nootmuskaat
– 4 el vegan boter, gesmolten
– 2 el kokosolie, gesmolten
– handje walnoten, grof gehakt
– vanille soja-ijs

Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 150 graden.
– Doe al het fruit in een grote kom met het citroensap.
– Meng in een andere kom de kokosbloesemsuiker, agavesiroop, kaneel, nootmuskaat, boter, kokosolie en een beetje ananassap.
– Voeg het sausje toe aan het fruit en mix het goed.
– Doe het geheel in een ovenschaal en zet 1 uur in de oven.
– Serveer warm met een bolletje vanille soja-ijs en de walnoten.

Tips:
– Geen tijd om een uur te wachten? Bak het fruit dan wat korter op een hogere temperatuur. Prik regelmatig in een stuk appel om te zien of ‘ie al zacht is.
– Heb je leftovers? Doe het de volgende ochtend bij je havermout. Mmm!

Warm fruit met soja vanille-ijs - Mint Green Mind

Warm fruit met soja vanille-ijs - Mint Green Mind

Hoe ga jij kerst vieren? Maak je één van deze recepten? Ik ben heel benieuwd naar je foto’s! Deel ze met mij via FacebookInstagram of Twitter en gebruik de hashtag #mintgreenmind.

Lees ook:
Bulgursalade met granaatappelpitjes en avocado
Review: PIEN’s kookboek + recept voor courgettetaart
Favoriete recepten van Judith: flespompoen uit de oven met een frisse salade en couscous

7 Comment

  1. Jonen says: Beantwoorden

    Dat ziet er allemaal overheerlijk uit!

  2. Woooow toe-va-llig!!! Die pompoen! Ik zag zo’n receptje van gevulde butternut in de oven.. Maar zocht nog een leuk receptje.. Dankjewel djuli! ?

  3. Oh dat ziet er allemaal erg lekker uit! Deze recepten ga ik in gedachte houden!

  4. Aah super lekker! Ik weet ook echt nog niet wat ik ga maken haha. Heb wel een flespompoen thuis liggen!

  5. Dit ziet er allemaal zo overheerlijk uit ! Vanavond doen we een kerstbrunch met vrienden, wie weet vinden ze het eens leuk om één van deze recepten uit te proberen !
    Leuke foto’s !

  6. De warme fruit met vanille ijs, klinkt echt heerlijk! :)

  7. Ook al is kerst geweest, ik wil het nog steeds uitproberen, het ziet er gewoon allemaal zo lekker uit! Ook heerlijk feestelijk!

Geef een reactie