Bananenbrood met chocola en rode vruchten

Bananenbrood met dadels, chocola, rode vruchten en kokos

Ik had tot gisteren nog nooit bananenbrood gemaakt. Maar wow, ik ben gelijk verslaafd! Wat is dit lekker! En het belangrijkste: het is ook nog eens super simpel om te maken.

Bananenbrood met dadels, chocola, rode vruchten en kokos

Op internet vind je heel veel recepten voor bananenbrood, maar ik vond geen recept waarvoor ik alle ingrediënten in huis had. Dus maakte ik gewoon een heel nieuw recept met alle random ingrediënten die ik wel had. Dadels? Ja, dan hoef ik geen suiker te gebruiken. Ligt er nog fruit in de vriezer? Dat kan er ook wel in. Nog een paar blokjes chocola? Waarom niet? Oh, en ik heb ook nog kokos.

Zo ging het ongeveer. En het bleek een geweldige combinatie te zijn. Die rode vruchten en chocola samen, yum! Waarom heb ik dit nog nooit eerder gemaakt?

Bananenbrood met dadels, chocola, rode vruchten en kokos

Vegan bananenbrood met dadels, chocola, rode vruchten en kokos

Dit heb je nodig:
– 3 super rijpe bananen
– 8 dadels, in kleine stukjes gesneden
– 1 el citroensap
– 3 tl gesmolten kokosolie
– 210 g meel (ik gebruikte een mix van speltmeel en amandelmeel, maar je kan elk soort meel gebruiken)
– 50 g havervlokken
– ½ tl bakpoeder
– ½ tl baking soda
– snufje zout
– 50 g chocola, fijngehakt (ik gebruikte pure chocola met hazelnoten)
– ½ cup rode vruchten (vers of diepvries)
– 1 el geraspte kokos

– cakevorm

Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 190 graden.
– Prak de bananen in een kom. Voeg de dadels, citroensap en kokosolie toe en roer goed door.
– Mix in een andere kom de meel, havervlokken, bakpoeder, baking soda en zout.
– Voeg de natte ingrediënten bij de droge en roer rustig door.
– Voeg de chocola en de helft van de rode vruchten toe aan het beslag en roer nog eens.
– Vet een cakevorm in (tenzij je een siliconen ding gebruikt) en schep het beslag erin. Strooi de rest van de rode vruchten erover en zet in de oven voor 40 minuten.
– Strooi na de 40 minuten de kokosrasp over het bananenbrood en zet dan nog eens 5 minuten in de oven.
– Laat je bananenbrood nog een paar minuten afkoelen voordat je hem uit de cakevorm haalt.

Notes:
– Je kan het best super rijpe bananen met bruine vlekken en stippen gebruiken. Die zijn al lekker zacht en zoet. Als je geen super rijpe bananen gebruikt, wordt je brood een stuk droger.
– De kokos gaat alleen de laatste 5 minuten in de oven, omdat kokos snel aanbrandt. In die paar minuten wordt het nog lekker warm en knapperig, maar niet zwart.
– Eet een stukje bananenbrood als het nog warm is. Dan is ‘ie het lekkerst. (Die gesmolten chocolade, mmmm!)

Bananenbrood met dadels, chocola, rode vruchten en kokos

Bananenbrood kan je met alle soorten toppings maken die je maar wilt. Noten, bosbessen, aardbeien, pompoenpitjes, alles kan! Ik ben heel benieuwd naar jouw versie! Deel je foto’s met mij via FacebookInstagram of Twitter en gebruik de hashtag #mintgreenmind.

Lees ook:
Vegan High Tea
Review: PIEN’s kookboek + recept voor courgettetaart
Carrot cake pannenkoeken

10 Comment

  1. Oeh, dit ziet er lekker uit! Ik heb eigenlijk nog nooit bananenbrood geprobeerd. Maar deze ga ik onthouden! :)

  2. Wat ziet het er lekker uit! Ik doe ook altijd dadels ipv suiker in mijn bananenbrood, dan kan ik het gewoon als ontbijt of lunch eten :)
    Trouwens, ik roer baking soda juist altijd heel wild door het beslag heen. Die chemische reactie is toch juist nodig om het te activeren? Daardoor wordt het lekker luchtig.

    1. Djuli says: Beantwoorden

      Oh haha, ik las in een ander recept dat het heel rustig moest en dat nam ik heel serieus. Ik heb suuuper langzaam geroerd.

  3. Kan niet missen, met al die chocolade erin moet ik dit wel heerlijk gaan vinden. Leuk receptje! :)

  4. Oh wauww, ziet er zo goed uit! Ik wil dit echt eens proberen!

  5. Ellen says: Beantwoorden

    Mis enkel vocht….klopt dat?

    1. Djuli says: Beantwoorden

      Hi Ellen, nee hoor, de bananen, kokosolie en het citroensap zijn de “natte” ingrediënten :)

  6. Bananenbrood lijkt mij zo lekker! Helaas werkt mijn oven niet goed, waardoor ik nooit iets kan bakken :(

  7. Is amandelmeel hetzelfde als amandelen zo fijn gemalen, dat get poeder vormt?

  8. Heeey!! Ik heb dit voor kerst gemaakt!! Was keilekker, maar de deeg wou niet echt mee. Ze was helemaal niet zo goed gerezen als die van jou ? ik gebruikte van bloem 150g volkoren bloem, 50g witte zelfrijzende en 20g amandelmeel. Hoe zou het komen? ?

Geef een reactie